E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32045
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Parādsaistību gadījumā parādniekam par ienākumiem tiesu izpildītājs ir jāinformē

J
jautā:
12. martā, 2024
Tatjana

Cik daudz tiesu izpildītāji var ieturēt no pensijas 430 eiro apmērā Latvijā? Parāds ir ātrie kredīti. Pensija ir mani vienīgie ienākumi, man nav ne nekustamā īpašuma, ne uzkrājumu. 

A
atbild:
19. martā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Civilprocesa likuma 595. panta otrā daļa nosaka: “Vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.” 

Ieturējumu veikšana no darba samaksas notiek saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. panta noteikumiem, ņemot vērā tajā noteiktos ierobežojumus. Ja parādsaistības ir jautājumā norādītie nesegtie ātrie kredīti, tad tiesu izpildītājs ir tiesīgs ieturēt 30 procentus, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā (700 eiro) un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus 15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Tas nozīmē, ka piedziņa no jūsu norādītās pensijas nav iespējama. 

Tomēr, lai nenonāktu nepatīkamā situācijā, kad ir liegta piekļuve naudai (bloķēts konts), noteikti sazinieties ar tiesu izpildītāju un informējiet par saviem ienākumiem. Tiesu izpildītājs neredz jūsu bankas konta saturu un nezina, kādas summas un kas jums tās ieskaita. Saziņa ar tiesu izpildītāju parāda piedziņas laikā ir gan parādnieka tiesības, gan pienākums. 

Ja parādsaistību lieta ir nonākusi pie tiesu izpildītāja, parādsaistības netiks dzēstas. Tāpēc jums pastāv iespēja lūgt tiesu izpildītāju vienoties ar kreditoru, ka parādsaistības segsiet pakāpeniski, maksājot ik mēnesi kaut minimālu summu.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas