E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32028
Lasīšanai: 3 minūtes

Kapitāla nodoklis, atsavinot kopīpašuma daļas

J
jautā:
10. martā, 2024
Ainārs

Labdien! Esam četri īpašnieki dzīvoklim. Viens no īpašniekiem vēlas pārdot mums savas daļas, un pārējie īpašnieki piekrīt tās izpirkt. Viss ir sadalīts un apstiprināts juridiski. Ja īpašumu pārdod pirmo piecu gadu laikā, tad tiek piemērots liels nodoklis, šķiet, 20% no īpašuma vērtības. Vai iepriekšminētais pirkums (trijiem atlikušajiem īpašniekiem) būtu uzskatāms par jauniegūtu dzīvokli un īpašniekiem tiktu piemērots nodoklis, ja viņi šo īpašumu vēlētos pārdot pirmo piecu gadu laikā? Vai ir nozīme tam, kurš īpašnieks izpērk šo īpašumu un ir deklarēts tajā? 

A
atbild:
15. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodoklis var būt maksājams no ienākuma, kāds gūts, pārdodot nekustamo īpašumu. 

Apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti arī gadījumi, kad fiziskās personas ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas neapliek ar nodokli: 

  • ja pārdod nekustamo īpašumu, kurš ir īpašumā vismaz piecus gadus un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas šajā piecu gadu periodā nekustamajā īpašumā ir deklarētā dzīvesvieta;
  • ja nekustamais īpašums īpašumā ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz atsavināšanas dienai bijis vienīgais nekustamais īpašums;
  • ja nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nekustamais īpašums un ienākumu no tā pārdošanas no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma pārdošanas vai arī pirms nekustamā īpašuma pārdošanas.

Kopīpašuma gadījumā 20% nodokli piemēro proporcionāli katra īpašumā esošajām atsavinātajām daļām. Arī nodokļa atvieglojums attiecas uz tām daļām, kurām piemērojams kāds no likumā noteiktajiem kritērijiem. 

Ja atsavina nekustamo īpašumu, tad atskaites brīdis nekustamā īpašuma piederības ilguma noteikšanai ir diena, kad personas īpašuma tiesības uz konkrēto īpašumu tiek nostiprinātas zemesgrāmatā. 

Nodokli piemēro proporcionāli tām daļām, no kuru pārdošanas tiek gūts ienākums. Tas, kādā veidā tās tiks noteiktas nodokļa piemērošanai un kuram kopīpašniekam būs nodokļa atbrīvojums, pirms darījuma ir jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas