E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31959
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kā maksā nodokļus no algas un saimnieciskās darbības

J
jautā:
05. martā, 2024
Oskars

Labdien! Esmu saimnieciskās darbības veicējs (pārvadāju Bolt Food), kā arī darba ņēmējs SIA. 
Ja mani faktiskie ienākumi, summējot darba algu, atvaļinājuma naudu (vai to pieskaita?) un saimnieciskās darbības ienākumus 2023. gada pēdējā ceturksnī (oktobrī, novembrī, decembrī), ir 1882,26 eiro, kādas nodokļu iemaksas man pašam vēl jāveic? Saimnieciskās darbības ienākumi bija 80,59 eiro, savukārt pārējos ienākumus (1801,67 eiro) veido alga (1623,68 eiro) un atvaļinājuma nauda (177,99 eiro). Vai iemaksa jāveic tikai 10% no 80,59 eiro? Vai jāmaksā vēl kaut kas? Būtu ļoti pateicīgs par atbildi! 

A
atbild:
11. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Uzņēmums (SIA), kurā esat darba ņēmējs, maksā par jums darbaspēka nodokļus – no bruto algas (arī no atvaļinājuma naudas) veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) un ietur algas nodokli (iedzīvotāju ienākuma nodokli).  

No saimnieciskās darbības ienākumiem kā pašnodarbinātajam jāveic VSAOI. Ja ienākumi ir mazāki par minimālo algu valstī (pērn 620 eiro), tad no faktiskā ienākuma jāveic 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai.  Pašnodarbinātais pēc katra ceturkšņa iemaksas veic par tiem mēnešiem, kuros bijuši ienākumi. 

Pašnodarbinātā ienākumi jums ir ļoti nelieli, līdz ar to jāveic tikai 10% iemaksas. 

Saimnieciskās darbības veicējam par iepriekšējo gadu ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija – no 1. marta līdz 1. jūnijam. Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) tiek aprēķināts rezumējošā kārtībā. IIN piemēro visiem gada ienākumiem, kurā iekļauti ne tikai ienākumi no saimnieciskās darbības, bet arī darba alga u. c. ienākumi. 

No gada apliekamā ienākuma atskaita gada diferencēto neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, tai skaitā pašnodarbinātā valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). 

Sagatavojot gada ienākumu deklarāciju, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) automātiski aprēķina atbilstošo nodokļa likmi un gada diferencētā neapliekamā minimuma apmēru, ņemot vērā faktiski gūtos ienākumus gada laikā. Iesniedzot deklarāciju, redzēsiet, kāda informācija tajā ir iekļauta un kādu nepieciešams pašam ierakstīt. 

Ja ir neskaidrības par to, kādi nodokļi jāmaksā no saimnieciskās darbības ienākumiem, tad jāsazinās ar Valsts ieņēmumu dienestu, uzrakstot jautājumus EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas