E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31911
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Drošība
5
5

Līdz 15 mēnešiem bērns obligāti jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam

J
jautā:
01. martā, 2024
Zane

Labdien! Vai un kur ir noteikts, līdz kādam vecumam (vai augumam centimetros) Latvijā bērns automašīnā jāpārvadā ar skatu pretēji braukšanas virzienam? Paldies!

A
atbild:
05. martā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 185. punktu, ja automobilī, kura sēdvietas aprīkotas ar drošības jostām, pārvadā bērnu, kura augums nepārsniedz 150 cm, bērnam jāatrodas viņa vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu. 

Ceļu satiksmes likuma (CSL) 79. pantā par nepareizu bērnu pārvadāšanu paredzēts administratīvais sods. 

Proti, atbilstoši CSL par to noteikumu pārkāpšanu, kuri paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, piemēro naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 6 līdz 14 naudas soda vienībām (30–70 eiro). 

Savukārt par tādu bērnu pārvadāšanu, kuru augums nepārsniedz 150 cm, transportlīdzekļa vadītājam piemēro sodu (no 6 līdz 14 naudas soda vienībām (30–70 eiro)), ja: 

1) bērns atrodas vieglā automobiļa priekšējā sēdeklī, kas nav aprīkots ar drošības jostu; 

2) transportlīdzeklī, kas aprīkots ar drošības jostām, bērns neatrodas viņa vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un nav piesprādzēts ar drošības jostu; 

3) bērns tiek pārvadāts ar divriteņu mopēdu, motociklu, triciklu, kvadriciklu vai sniega motociklu, izņemot gadījumu, kad bērns var noturēt līdzsvaru un aizsniegt kāju atbalstus vai sēž savam vecumam un svaram atbilstošā sēdeklītī.

CSL un CSN nav konkretizēts bērna vecums vai auguma lielums, līdz kuram bērns jāpārvadā automašīnā ar skatu pretēji braukšanas virzienam. Vienlaikus minētie normatīvie akti paredz, ka bērnam jāatrodas savam vecumam un svaram piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem. 

Papildus vēršam uzmanību, ka CSN beigās ir norādīta arī informatīva atsauce uz Eiropas Savienības (ES) direktīvām. Proti, tajā teikts, ka CSN ir iekļautas tiesību normas, kas izriet no Komisijas 2014. gada 27. februāra Īstenošanas direktīvas 2014/37/ES, ar ko groza Padomes Direktīvu 91/671/EEK par drošības jostu un bērnu ierobežotājsistēmu obligātu lietošanu transportlīdzekļos (turpmāk – Direktīva 2014/37/ES). 

Direktīvas 2014/37/ES 1. panta 3. punktā noteikts, ka bērnu ierobežotājsistēmas iedala piecās “masas grupās”: 

  • 0 grupa paredzēta bērniem ar masu, kas mazāka par 10 kg; 
  • 0 + grupa paredzēta bērniem ar masu, kas mazāka par 13 kg; 
  • I grupa paredzēta bērniem ar masu no 9 kg līdz 18 kg; 
  • II grupa paredzēta bērniem ar masu no 15 kg līdz 25 kg; 
  • III grupa paredzēta bērniem ar masu no 22 kg līdz 36 kg. 

Savukārt Direktīvas 2014/37/ES 1. panta 4. punkts paredz, ka bērna ierobežotājsistēmas iedala divās klasēs: 

  • integrēta ierobežotājsistēmas klase sastāv no siksnu vai elastīgu sastāvdaļu kombinācijas ar aizslēgu, regulējošu ierīci, stiprinājumiem un dažos gadījumos ar papildu krēslu un/vai trieciena vairogu, kuru var piestiprināt ar atsevišķas integrētas siksnas vai siksnu palīdzību; 
  • neintegrēta ierobežotājsistēmas klase var sastāvēt no daļējas ierobežotājsistēmas, kura tad, kad to lieto kopā ar pieaugušo pasažieru drošības jostu, kas aptver bērna ķermeni vai nostiprina ierīci, kurā bērns ir ievietots, veido pilnīgu bērnu ierobežotājsistēmu. 

Saskaņā ar Direktīvā 2014/37/ES norādīto bērnu ierobežotājsistēmām jābūt apstiprinātām ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Eiropas Ekonomikas komisijas (ANO EEK) Noteikumu Nr. 129 – Vienoti noteikumi par mehāniskajos transportlīdzekļos izmantotu uzlabotu bērnu ierobežotājsistēmu (ECRS) apstiprināšanu (turpmāk – ANO EEK noteikumi Nr. 129) standartiem. 

ANO EEK noteikumu Nr. 129 2.1. punktā skaidrots, ka bērnu ierobežotājsistēma ir ierīce, kurā sēdus vai guļus uz muguras var atrasties bērns. Tā ir paredzēta, lai pasargātu bērnu no traumām, ierobežojot viņa ķermeņa kustībspēju sadursmes gadījumā vai transportlīdzeklim strauji palēninoties. 

Savukārt ANO EEK noteikumu Nr. 129 6.1.3.  punktā paredzēts, ka bērniem līdz 15 mēnešu vecumam izmanto tikai uz sāniem vai aizmuguri vērstu bērnu ierobežotājsistēmu. Tas nozīmē, ka: 

  • bērnu ierobežotājsistēma, kas paredzēta bērniem līdz 15 mēnešu vecumam, ir vērsta uz aizmuguri un paredzēta bērnam, kura augums ir vismaz 83 cm; 
  • uz priekšu vērsta bērnu ierobežotājsistēma nav paredzēta, lai tajā varētu atrasties bērns, kura augums ir mazāks par 71 cm; 
  • konvertējams sēdeklis, kad tas vērsts uz aizmuguri, ir piemērots bērnam ar augumu līdz 83 cm. Tas neizslēdz, ka to var izmantot bērnam, kura augums lielāks par 83 cm.

Uz aizmuguri vērstu bērnu ierobežotājsistēmu var izmantot visa vecuma bērniem. 

Tāpat minēto noteikumu 14.3.3. punktā norādīts, ka uz priekšu vērstām bērnu ierobežotājsistēmām uz iepakojuma ārpuses ir skaidri jābūt redzamai šādai informācijai: 

UZMANĪBU – NEIZMANTOT UZ PRIEKŠU VĒRSTĀ STĀVOKLĪ, JA BĒRNS IR JAUNĀKS PAR 15 mēnešiem (skatīt norādījumus). 

Noderīgu informāciju par to, kā pareizi lietot autosēdeklīti, var atrast arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) mājaslapā. 

No iepriekšminētā izriet, ka katram autosēdeklītim var būt savi specifiski lietošanas un stiprināšanas principi, tādēļ vienmēr ir kārtīgi jāiepazīstas ar konkrētā autosēdeklīša lietošanas instrukciju.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas