E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31869
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Tiesības uz soda samazināšanu izņēmuma gadījumā

J
jautā:
18. februārī, 2024
Arvis

Kam un kā jāraksta iesniegums, lai Ģenerālprokuratūra saistībā ar lietu izskatītu Krimināllikuma 60. pantu? Vai ir kāds iesnieguma paraugs?

A
atbild:
20. februārī, 2024

Krimināllikuma 60. pants paredz tiesības soda samazināšanai izņēmuma gadījumā. Saskaņā ar Krimināllikuma 60. pantu, ja notiesātais palīdzējis atklāt citas personas izdarītu noziegumu, kas ir tikpat smags, smagāks vai bīstamāks par viņa paša izdarīto noziedzīgo nodarījumu, un šī cita persona par šo noziegumu saukta pie kriminālatbildības, tiesa var samazināt spriedumā noteikto sodu, bet piespriesto mūža ieslodzījumu aizstāt ar brīvības atņemšanu uz divdesmit gadiem.

Kriminālprocesa likuma 642. pants nosaka: ja notiesātais palīdzējis atklāt noziegumu, kas ir tikpat smags, smagāks vai bīstamāks par viņa paša izdarīto noziedzīgo nodarījumu, tās tiesas tiesnesis, ar kuras spriedumu viņš ir notiesāts, pēc ģenerālprokurora iesnieguma var šim notiesātajam samazināt sodu atbilstoši Krimināllikuma 60. pantam.

Ja iesniegums tiek izskatīts mutvārdu procesā, tad to izskata slēgtā tiesas sēdē.

Tātad vispirms notiesātajam ar iesniegumu ir jāvēršas Ģenerālprokuratūrā, lai tā iesniegtu tiesai ierosinājumu par piespriestā soda samazināšanu, konstatējot Krimināllikuma 60. pantā un Kriminālprocesa likuma 642. pantā noteiktos kritērijus. Iesniegums Ģenerālprokuratūrā iesniedzams brīvā formā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas