E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31835
Lasīšanai: 2 minūtes

Cik lieli var būt līgumiskie parāda procenti

J
jautā:
14. februārī, 2024
Vera

Labdien! Man bija un ir parāds apsaimniekotājam par pakalpojumiem (dzīvokļa īres maksa, apkure, ūdens utt.). Pagājušā gada beigās organizācija nodeva parādu (pilnā apmērā) piedziņas firmai. Bet daļa no parāda summas ir nodota tiesu izpildītājam (jau agrāk). Apmaksāt parāda summu pilnā apmērā nav iespējas. Tagad rēķinā vienalga tiek norādīta pilna summa (gan parāds, kurš nodots tiesu izpildītājam, gan parāds, kuru nodeva parādu piedzinējiem, gan ikmēneša summa). Apsaimniekošanas organizācija aprēķina soda naudu par visu summu. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
15. februārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1765. pants noteic, ka procentu apmērs cieši jānosaka aktā vai darījumā. Ja tas nav darīts, kā arī ja likums nosaka aprēķināt likumiskos procentus, tad tie ir seši procenti no simta gadā.

Likumisko procentu apmērs par tāda naudas parāda samaksas nokavējumu, kas kā atlīdzība nolīgta līgumā par preces piegādi, par pirkumu vai pakalpojuma sniegšanu, ir astoņi procentpunkti virs procentu pamatlikmes (1765. panta 3. daļa) gadā, bet līguma attiecībās, kurās piedalās patērētājs, – seši procenti no simta gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas