E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31767
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Mazāku NĪN likmi piemēro, ja dzīvoklī kāds ir deklarēts gadumijā

J
jautā:
10. februārī, 2024
Annija

Labdien! 2023. gada augustā nopirkām dzīvokli Rīgā un joprojām nevaram uzsākt remontu, tāpēc dzīvojam citur Rīgā. Nopirktajam dzīvoklim tika piemērota 1,5% NĪN likme, jo nav nevienas deklarētās personas. Plānojam tuvākajos mēnešos izremontēt un pārcelties, attiecīgi arī tur deklarēties. Vai NĪN aprēķins ar 1,5% likmi atlikušajam gadam tiks pārskatīts uz 0,2%?

A
atbild:
16. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Kārtojot dzīvokļa atsavināšanas darījumu, pērn nekustamā īpašuma nodoklis bija jāsamaksā par visu 2023. gadu, un to samaksāja pircējs vai/un pārdevējs (kā bijāt vienojušies).

Likums “Par nekustamā īpašuma nodokli” noteic, ka nodokli sāk maksāt ar nākamo taksācijas gadu pēc īpašuma tiesību rašanās. NĪN aprēķina no īpašuma kadastrālās vērtības pēc stāvokļa taksācijas gada 1. janvārī. Nodokļa likmes: 0,2%; 0,4%; 0,6% vai 1,5%.

Rīgas valstspilsētas pašvaldība saistošajos noteikumos ir paredzējusi, kādu likmi un kuros gadījumos piemēro. Tukšiem dzīvokļiem (kuros nav deklarēta neviena persona) tā ir 1,5%. Fiziskajām personām, lai varētu saņemt samazināto NĪN likmi par dzīvokļa īpašumu, šajā dzīvoklī taksācijas gada 1. janvārī plkst. 0.00 jābūt deklarētai vismaz vienai personai.

Nosacījumi samazinātās nekustamā īpašuma nodokļa likmes saņemšanai ir norādīti Rīgas domes 09.06.2015. saistošajos noteikumos Nr. 148 “Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā”.

Par nodokļa jautājumiem telefonisku konsultāciju ir iespējams saņemt, zvanot uz informatīvo tālruni 80000850 (bezmaksas); klātienē – pašvaldības Finanšu departamentā Terēzes ielā 5, Rīgā. Klientu apkalpošana notiek tikai pēc iepriekšēja pieraksta, zvanot uz tālruņa numuru 80000850 vai 67026760.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas