E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31697
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Publiski pieejamo datu apstrāde

J
jautā:
05. februārī, 2024
Ilona

Skolas darbinieks (direktora vietnieks) izpauda mana mobilā telefona numuru un par to neatzīstas. Rezultātā man rakstīja skolas darbinieka bērna draugs: sūtīja informāciju, kas kompromitē manu bērnu, un izplatīja šo informāciju citiem vecākiem. Tika izteikts aizbildinājums, ka esmu juridiska persona un manu mobilā telefona numuru bērns ir atradis portālā latvija.lv. Vai ir patiess apgalvojums, ka uz mani kā juridisku personu nav attiecināma Personas datu regula un mans mobilā telefona numurs var tikt uzskatīts par publiski pieejamu?

A
atbild:
12. februārī, 2024

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Kā tas noteikts regulas 5. pantā, datu apstrāde ir likumīga, ja tie:

  • tiek apstrādāti likumīgi, godprātīgi un datu subjektam pārredzamā veidā;
  • tiek vākti konkrētos, skaidros un leģitīmos nolūkos un to turpmāku apstrādi neveic ar minētajiem nolūkiem nesavietojamā veidā;
  • tiek apstrādāti tādā veidā, lai tiktu nodrošināta atbilstoša personas datu drošība, tostarp aizsardzība pret neatļautu vai nelikumīgu apstrādi un pret nejaušu nozaudēšanu, iznīcināšanu vai sabojāšanu, izmantojot atbilstošus tehniskos vai organizatoriskos pasākumus (“integritāte un konfidencialitāte”).

Iestāde padara publiskus noteiktas kategorijas personas datus, lai nodrošinātu šīs iestādes sasniedzamību un darbību. No minētā secināms, ka jūsu datu publiskošana iestādē ir veikta ar mērķi, lai personas varētu sazināties ar iestādi (iestādes pamatdarbības jautājumos).

Lai arī minētie dati (jūsu telefona numurs) ir publiski pieejami, tas nenozīmē, ka jebkura persona var tos izmantot nevēlamai komunikācijai ar jums. Lai komunikācija (ar iestādes pamatdarbības nesaistītiem jautājumiem) būtu tiesiska, jums ir jāakceptē šī komunikācija.

Regula paredz arī tās piemērošanas izņēmumu, t. i., regulu nepiemēro attiecībā uz darbībām, ko veic fiziska persona tikai personiska vai mājsaimnieciska pasākuma gaitā. Saziņa ar jums par jūsu bērna izglītības procesu (vai citiem jautājumiem) nav saistīta ar citu personu mājsaimniecisku darbību veikšanu, līdz ar to šāda datu apstrāde ir pakļaujama regulas tvērumam.

Sākotnēji vēršam uzmanību, ka jums ir skaidri jānorāda (šīm personām), ka jūs nevēlaties ar tām komunicēt un ka minētās darbības ir nekavējoties jāpārtrauc. Ja nevēlamā komunikācija tomēr tiek turpināta, tad jums ir tiesības vērsties tiesībsargājošajās iestādēs ar iesniegumu par vajāšanu.

Krimināllikuma 132.¹ pants nosaka: par vairākkārtēju vai ilgstošu citas personas izsekošanu, novērošanu, draudu izteikšanu šai personai vai nevēlamu saziņu ar šo personu, ja tai ir bijis pamats baidīties par savu vai savu tuvinieku drošību, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas