E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31773
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Faktu fiksēšana

J
jautā:
10. februārī, 2024
Anna

Lauku ciematā, kur dzīvo vairākas ģimenes, ir viens piebraucamais ceļš. Kaimiņš konstanti brauc alkohola reibumā, lai izklaidētos un “driftētu” pa pašvaldības un privāto ceļu. Viņš ļoti labi prot noslēpt faktu, ka brauc reibumā, jo, ik reizi apturot mašīnu, kad kāds brauc garām, izņem atslēgas. Kādi pierādījumi ir vajadzīgi, lai kaimiņu sodītu? Vai drīkst filmēt ceļu, lai ierakstu kā pierādījumu nodotu attiecīgajām iestādēm?

A
atbild:
14. februārī, 2024

Likuma “Par policiju” 10. pants nosaka: “Saskaņā ar policijas uzdevumiem policijas darbinieka pamatpienākumi atbilstoši dienesta kompetencei ir:

  • nodrošināt kārtību uz ceļiem, ielās, laukumos, parkos, sabiedriskā transporta līdzekļos, lidostās, ostās, stacijās un citās publiskās vietās, lai garantētu personu un sabiedrības drošību.”

Savukārt likuma 12. panta 17. punkts noteic: “Nolūkā konstatēt, vai personas ir lietojušas alkoholu, narkotiskās, psihotropās vai toksiskās vielas, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tās pārbaudīt ar ekspresdiagnostikas testu narkotisko un psihotropo vielu ietekmes konstatēšanai, portatīvām alkohola koncentrācijas noteikšanas mērierīcēm vai nogādāt šīs personas pārbaudes izdarīšanai ārstniecības iestādē, ja atzinums nepieciešams, lai apstiprinātu vai atspēkotu likumpārkāpuma faktu vai objektīvi izskatītu lietu par likumpārkāpuma izdarīšanu,

  • apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati, ja ir pamats domāt, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā; aizliegt lietot transportlīdzekļus, kuru tehniskais stāvoklis apdraud transporta kustības drošību; atstādināt no transportlīdzekļu vadīšanas personas, kuras ir alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu iespaidā, kā arī personas, kurām nav dokumentu par konkrētā transportlīdzekļa lietošanas vai attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām; nogādāt transportlīdzekli policijas iestādē nepieciešamās pārbaudes veikšanai, ja ir izsludināta tā meklēšana vai ir pamats domāt, ka ir nelikumīgi nomainīti vai viltoti transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti, valsts reģistrācijas numura zīme vai transportlīdzekļa agregātu numuri, vai nav transportlīdzekļa reģistrācijas vai īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta un citādi nav iespējams konstatēt transportlīdzekļa lietošanas likumību.”

Tādējādi transportlīdzekļa vadīšanas alkohola reibumā fakta fiksācija ir policijas kompetences jautājums.

Kas attiecas uz transportlīdzekļa vadīšanas alkohola reibumā fakta video fiksēšanu, paskaidrojams, ka jums ir tiesības veikt publiskās telpas, t. sk. transportlīdzekļa, video fiksāciju un nodot minētās ziņas (ierakstu) kompetentajām valsts vai pašvaldības institūcijām. Datu apstrāde šādā gadījumā ir pamatojama ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 6. panta e) apakšpunktu, proti, apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs vai īstenojot pārzinim likumīgi piešķirtās oficiālās pilnvaras. Jāpiebilst, ka iegūtie video materiāli ir izmantojami vienīgi minētā mērķa sasniegšanai.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas