E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31689
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis, pārdotā dzīvokļa vietā nopērkot citu

J
jautā:
05. februārī, 2024
Natalja

Labdien! 2023. gadā es izsolē iegādājos dzīvokli Rīgā 40 000 eiro vērtībā. Tagad šo īpašumu pārdodu pēc tirgus vērtības (60 000 eiro), ieguldījumi netika veikti. Šis ir mans vienīgais īpašums, un pēc pārdošanas gada laikā vēlos iegādāties citu dzīvokli aptuveni par to pašu summu (60 000 eiro). Vai šajā gadījumā man būs jāmaksā nodoklis no starpības?

A
atbild:
12. februārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Dažos gadījumos ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas neapliek ar 20% nodokli, ja tiek pārdots vienīgais īpašums un tā vietā iegādājas citu.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta pirmās daļas 34.2 punktā noteikts nodokļa atbrīvojums ienākumam no vienīgā īpašuma pārdošanas, ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai 12 mēnešu laikā līdz nekustamā īpašuma atsavināšanai.

Par funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu likuma izpratnē uzskata īpašumu, kuru izmanto līdzīgiem mērķiem kā iepriekšējo.

Lai saņemtu detalizētu informāciju par nodokļa piemērošanu, kā arī iespēju ienākumu ieguldīt funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, saņemot nodokļa atbrīvojumu, pirms darījuma jākonsultējas ar Valsts ieņēmumu dienestu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas