E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31920
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi

2008. gada krīzes dēļ dzēstās kredītsaistības un nodokļa atbrīvojums

J
jautā:
01. martā, 2024
Mareks

Labdien! Vēlos uzdot jautājumu par IIN, kas jāmaksā no hipotekārā aizdevuma parāda atlaistās daļas. Vai IIN summu, kas būtu jāsamaksā, ir iespējams sadalīt mazākos maksājumos? Ja ir iespējams, tad no kā tas ir atkarīgs (piemēram, no kopējās IIN maksājamās summas) un kurš nosaka sadalītās summas lielumu un termiņus? Vai likumā ir kādi izņēmumi, kas paredz atbrīvot no IIN nomaksas daudzbērnu ģimenes, kurām parāds ir radies, ņemot hipotēku vienīgajam mājoklim? Aizdevums izsniegts 2008. gadā, un jau 2010. gadā īpašums zaudēts. Kādai institūcijai vai kādai amatpersonai es varētu adresēt vēstuli ar lūgumu nepiemērot IIN?

A
atbild:
13. martā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Valsts ieņēmumu dienests informē, ka likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikti vairāki gadījumi, kad ienākums no saistību dzēšanas nav jāapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, un katrs konkrētais gadījums var atšķirties. Tādēļ tiek sniegta vispārīga atbilde: 

“Vispārīgā gadījumā ienākums, kas gūts tādu aizdevuma (kredīta) saistību dzēšanas rezultātā, kuras nav izpildītas 2008. gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ, ja tās vienpusēji dzēstas Kredītiestāžu likumā paredzētajos gadījumos, kārtībā un termiņā, nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. 

Gūto ienākumu no saistību dzēšanas deklarē gada ienākumu deklarācijā no 1. marta līdz 1. jūnijam (no 1. aprīļa līdz 1. jūlijam – ja kopējie gada ienākumi pārsniedz 78 100 eiro). 

Ja ienākums no saistību dzēšanas nav apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un pārsniedz 10 000 eiro (atsevišķi vai kopā ar citiem ienākumiem), to deklarē gada ienākumu deklarācijas D1 sadaļā, aizpildot 2.un 3. aili.  

Savukārt, ja ienākums no saistību dzēšanas neatbilst nevienam no kritērijiem, lai šo ienākumu atbrīvotu, aizpilda deklarācijas D1 sadaļas 2. un 6. aili. 

Deklarācijā aprēķinātā nodokļa summa ir jāsamaksā līdz 2024. gada 23. jūnijam. Ja nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, tad to var sadalīt trijos maksājumos līdz 2024. gada 23. jūnijam, 23. jūlijam un 23. augustam, katru reizi iemaksājot trešo daļu no summas. 

Ja gada ienākumu summa pārsniedz 78 100 eiro, tad nodoklis jāsamaksā līdz 2024. gada 23. jūlijam, un, ja aprēķinātā nodokļa summa pārsniedz 640 eiro, tad to var sadalīt trijos maksājumos – līdz 2024. gada 23. jūlijam, 23. augustam un 23. septembrim. 

VID tīmekļvietnē ir pieejams informatīvais materiāls “Ienākums no saistību samazināšanas vai dzēšanas”, kas atrodams sadaļā “Nodokļi”/ “Iedzīvotāju ienākuma nodoklis”/ “Informatīvie un metodiskie materiāli”/ “Pārskatu un deklarāciju aizpildīšana”. Informatīvajā materiālā ir apkopota informācija par visiem gadījumiem, kad ienākums no saistību dzēšanas ir atbrīvots no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ar nodokļa samaksas termiņu un iespējām maksājamo nodokli sadalīt.” 

Kredītiestāžu likumā ar grozījumiem, kas stājās spēkā 2020. gada 4. augustā, pārejas noteikumu 88. punktā tika noteikts: 

Kredītiestāde kā kreditors ir tiesīga vienpusēji pilnā vai daļējā apmērā dzēst tādas aizdevuma (kredīta) saistības fiziskajām personām, kuras nav izpildītas 2008. gada ekonomiskās lejupslīdes dēļ un atbilst visiem šādiem nosacījumiem: 

1) aizdevuma (kredīta) līgums slēgts starp kreditoru un fizisko personu; 

2) fiziskā persona (attiecībā uz aizdevēju) nav un nav bijusi ar uzņēmumu saistīta persona likuma “Par nodokļiem un nodevām” izpratnē; 

3) saistības nodibinātas ar aizdevuma (kredīta) līgumu, kas noslēgts un stājies spēkā līdz 2008. gada 31. decembrim; 

4) saistību atmaksa bija nodrošināta ar nekustamā īpašuma hipotēku; 

5) parādnieks vai ķīlas devējs sakarā ar parādsaistībām pret kreditoru Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā vai saskaņā ar vienošanos ar kredītiestādi ir zaudējis īpašumtiesības uz ieķīlāto nekustamo īpašumu līdz 2018. gada 31. decembrim; 

6) aizdevuma (kredīta) saistības dienā, kad tās tiek dzēstas kreditora grāmatvedības uzskaitē saskaņā ar starptautisko finanšu pārskatu standartu Eiropas Parlamenta un Padomes 2002. gada 19. jūlija regulas (EK) Nr. 1606/2002 par starptautisko grāmatvedības standartu piemērošanu izpratnē prasībām ir atspoguļotas kā finanšu un kapitāla tirgus dalībnieka no bilances norakstīts aktīvs; 

7) attiecīgajai fiziskajai personai nav uzsākts maksātnespējas process. 

Privātpersonu hipotekāro kredītu parādu dzēšana bija terminēta – kredītiestāde par vienpusēju saistību dzēšanu lēma līdz 2022. gada 1. jūlijam. Paziņojumu par saistību vienpusēju dzēšanu nosūtīja arī parādniekam (aizņēmējam vai galviniekam) uz to adresi, kas kreditoram ir pieejama. 

Kredītiestādes ir sniegušas informāciju par parādu dzēšana 2008. gada krīzes skartajiem cilvēkiem, norādot arī to, ka lielāks atbalsts paredzēts daudzbērnu ģimenēm un citām sociāli jūtīgām iedzīvotāju grupām. Vienlaikus kredītiestādes ir aicinājušas godprātīgi izturēties pret savām vēsturiskajām saistībām un iepazīties ar saistību dzēšanas procesu. 

Lai noskaidrotu, vai un kādā apmērā jums ir piemērots atbrīvojums no hipotekārā kredīta saistībām, jums jāvēršas bankā, kurā kredīts tika ņemts. 

Likumos šajā – 2008. gada ekonomiskās krīzes dēļ neizpildīto kredītsaistību norakstīšanas – gadījumā nav paredzētas papildu atlaides daudzbērnu ģimenēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas