E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31616
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Ierobežojumi kandidēt pašvaldību vēlēšanās

J
jautā:
01. februārī, 2024
Mārtiņš

Labdien! Kas var kandidēt pašvaldību vēlēšanās? Vai pastāv ierobežojumi pašvaldību darbiniekiem un amatpersonām kandidēt un ievēlēšanas gadījumā strādāt kā deputātam gan pašvaldībā, gan domē? Vai skolas direktors vai direktora vietnieks var būt arī pašvaldības domes deputāts?

A
atbild:
06. februārī, 2024

Kandidēt pašvaldību vēlēšanās saskaņā ar Pašvaldību vēlēšanu likuma 8. pantu var Latvijas pilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi no 18 gadu vecuma, kuri ir iekļauti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un Latvijas Vēlētāju reģistrā. Katrs kandidāts drīkst kandidēt tikai vienas pašvaldības vēlēšanās, savukārt būt vairākos kandidātu sarakstos ir aizliegts. Kandidēt drīkst tajā pašvaldībā, kurā bez pārtraukuma 10 mēnešus līdz saraksta iesniegšanas dienai bijusi reģistrētā dzīvesvieta, kurā pieder nekustamais īpašums vai kurā kandidāts ir nostrādājis kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais vismaz pēdējos četrus mēnešus pirms saraksta iesniegšanas dienas.

Pašvaldības domes deputāts ir valsts amatpersona saskaņā ar likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā” (IKNL) 4. panta pirmās daļas 15. punktu.

Visām valsts amatpersonām amata savienošanas kārtība noteikta IKNL. Atbilstoši IKNL 6. pantā noteiktajam valsts amatpersonai ir atļauts savienot valsts amatpersonas amatu ar citu amatu, uzņēmuma līguma vai pilnvarojuma izpildi vai saimniecisko darbību individuālā komersanta statusā, vai reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, ja IKNL vai citā normatīvajā aktā nav paredzēti valsts amatpersonas amata savienošanas ierobežojumi.

Savukārt Pašvaldību likuma 71. pants nosaka: “Papildus IKNL noteiktajiem amatu savienošanas ierobežojumiem pašvaldības domes deputāts nedrīkst:

  • ieņemt izpilddirektora un izpilddirektora vietnieka, teritoriālās pārvaldes vadītāja un viņa vietnieka amatu;
  • ieņemt pašvaldības administrācijā amatu, kura pienākumos ietilpst:
    • domes lēmumu projektu sagatavošana;
    • domes lēmumu tiesiskuma un lietderības pārbaude;
    • domes pieņemto lēmumu izpildes kontrole un uzraudzība;
    • padomu un konsultāciju sniegšana pašvaldības amatpersonām;
  • tieši vai pastarpināti sniegt pašvaldībai pakalpojumus šīs daļas 2. punktā minētajos jautājumos;
  • ieņemt pašvaldības iestādes vadītāja vai viņa vietnieka amatu, izņemot iestādē, kas realizē šī likuma 4. panta pirmās daļas 4., 5. un 6. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas;
  • ieņemt valdes vai padomes locekļa amatu pašvaldības kapitālsabiedrībā, tādā kapitālsabiedrībā, kurā pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopā ar citām pašvaldībām pārsniedz 50 procentus, un tādā kapitālsabiedrībā, kurā vienas vai vairāku pašvaldības kapitālsabiedrību daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopā pārsniedz 50 procentus.”

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norāda, ka atbildi par tiesībām savienot deputāta amatu ar citu amatu iespējams sniegt tikai pēc konkrētās situācijas izvērtējuma. Komentējot minēto piemēru, KNAB norāda, ka pašvaldības domes deputātam nav aizliegts savienot amatu ar skolas direktora amatu. Vienlaikus skolas direktora amata savienošanai nepieciešams saņemt amatpersonas vai koleģiālās institūcijas, kas lēma par personas iecelšanu direktora amatā, rakstveida atļauju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas