E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31563
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Ja persona vēlas iegūt sava laulātā uzvārdu

J
jautā:
17. janvārī, 2024
Ieva

Labdien! Salaulājos ar vīru ārvalstīs 2021. gadā, un laulība oficiāli reģistrēta arī Latvijas Fizisko personu reģistrā. Tagad vēlētos nomainīt uzvārdu uz vīra (ārzemnieka). Kā to izdarīt?

A
atbild:
20. janvārī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma (turpmāk – likums) 2. panta pirmā daļa paredz, ka vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu) var mainīt persona, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss, ja tā sasniegusi 15 gadu vecumu un ja pastāv kāds no minētajiem iemesliem:

  • vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā;
  • persona vēlas dzimšanas reģistrā ierakstītajam vārdam pievienot otru vārdu. Vārds, kurš reģistrā ierakstīts pirmais, uzskatāms par pamatvārdu;
  • persona vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu;
  • persona vēlas iegūt savu dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā;
  • persona vēlas atgūt savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, ja tas nav izdarīts, šķirot laulību, vai pēc laulības atzīšanas par spēkā neesošu;
  • personai mainīts dzimums;
  • viens no nepilngadīgas personas vecākiem vai abi vecāki ir notiesāti par tīša, smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu.

Atbilstoši likuma 4. panta pirmajai daļai jums jāiesniedz dzimtsarakstu nodaļai vai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam attiecīgs rakstveida iesniegums, kurā jānorāda vārda vai uzvārda (vārda un uzvārda) vai tautības ieraksta maiņas iemesls.

Saskaņā ar likuma 4. panta piekto daļu persona, kura atrodas ārvalstī, iesniegumu var iesniegt Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā pārsūtīšanai Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentam.

Vārda un uzvārda maiņas iesniegumam ir noteikts veidlapas paraugs, kas atrodams Ministru kabineta noteikumos Nr. 183 “Noteikumi par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas iesnieguma veidlapu”.

Atbilstoši likuma 5. panta pirmajai daļai personai, kura vēlas mainīt vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu), iesniegums jāiesniedz klātienē dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas Republikas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, vai Tieslietu ministrijas departamentā, nosūtot iesniegumu pa pastu vai elektroniski.

Par vārda vai uzvārda maiņu ir jāmaksā valsts nodeva, kas saskaņā ar likuma 9. panta pirmo daļu ir 71 eiro.

Papildus norādām, ka saskaņā ar likuma 10. pantu, lai saņemtu jaunu personu apliecinošu dokumentu, Jums 30 dienu laikā pēc tam, kad stājies spēkā lēmums par atļauju mainīt vārdu vai uzvārdu (vārdu un uzvārdu), jāiesniedz šis lēmums Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei.

Ar noderīgu informāciju par vārda un/vai uzvārda maiņu aicinu jūs iepazīties arī Tieslietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas