NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
31. janvārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Reģistri
9
9

Neparastākie jaundzimušo vārdi un citi Dzimtsarakstu departamentā reģistrētie dati 2023. gadā

Vizuālis: Tieslietu ministrija.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments apkopojis datus par 2023. gadu. Tie liecina, ka mazliet samazinājies iedzīvotāju skaits, kas vēlējušies mainīt ierakstu par tautību, taču pieaudzis vārdu un uzvārdu mainījušo skaits. Tāpat kā citus gadus, arī pērn Dzimtsarakstu nodaļās reģistrēti vairāki jaundzimušie ar neparastu vārdu.

Piemēram, vecāki izvēlējušies savām meitām dot tādus vārdus kā Arabella Vētra, Anna Ziema, Bronza Evelīna, Artemīda, Dakota, Neve, Talla, Vlasta un Lavi. Savukārt neparastākie pērn reģistrētie zēnu vārdi ir Miesassargs, Pērkons Pēteris, Varis Vītis, Konrāds Lācis, Vests, Mills, Ville, Kairo, Rubins.   

Tautības maiņa

Dzimtsarakstu departamenta apkopotā informācija liecina, ka pagājušogad 94 Latvijas iedzīvotāji mainījuši ierakstu par tautību. Tas ir nedaudz mazāk nekā gadu iepriekš (2022. gadā – 125 gadījumi). Taču, salīdzinot ar datiem 2021. gadā, kad šīs ziņas mainīja tikai 20 cilvēki, secināms, ka iespēja mainīt ierakstu par tautību arvien ir aktuāla.

No Dzimtsarakstu departamenta reģistrētajiem datiem izriet, ka visvairāk personas atteikušās no krievu tautības ieraksta pasē, mainot to uz tautības ierakstu, kas ir citām personām dzimtā.

31 persona mainīja tautības ierakstu uz “latvietis” vai “latviete”, 10 personas mainīja tautību uz “ukrainis”, vēl personas mainījušas ierakstu uz tautību “ebrejs”, “polis”, “armēnis”, “lietuvietis”, “lībietis (līvs), “krievs”, “vācietis”.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Vārda un uzvārda maiņa

Savukārt vārdu vai uzvārdu mainījušo skaits 2023. gadā ir nedaudz palielinājies. Dzimtsarakstu departamentā 2023. gadā pieņemti 2067 lēmumi par vārda vai uzvārda maiņu (2022. gadā 1977 lēmumi).

No 2023. gadā pieņemtajiem lēmumiem par vārda vai uzvārda maiņu 237 lēmumi pieņemti par vārda maiņu, 1721 lēmums par uzvārda maiņu, bet 109 lēmumi par vienlaicīgu vārda un uzvārda maiņu.

Mainīt vārdu personas visbiežāk vēlējušās tādēļ, ka tas apgrūtinājis iekļaušanos sabiedrībā.

Savukārt uzvārdu visbiežāk personas mainījušas, lai atgūtu savu dzimto vai pirmslaulības uzvārdu, iegūtu savas dzimtas uzvārdu tiešā augšupējā līnijā vai iegūtu vai pievienotu sava laulātā uzvārdu.

Tieslietu ministrija vērš uzmanību, ka gadījumi, kad persona pēc laulībām pieņem vai pievieno laulātā uzvārdu, tiek fiksēti atsevišķi.

Dzimtsarakstu departamenta rīcībā esošā informācija liecina, ka 2023. gadā vismaz 2700 gadījumos personas izvēlējušās pēc laulībām pieņemt vai pievienot laulātā uzvārdu.

Turklāt daļa laulāto izvēlas nemainīt uzvārdu uzreiz pēc laulības noslēgšanas, bet dara to vēlāk – Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma noteiktajā kārtībā.

Tā 2023. gadā 492 personas izvēlējušās mainīt uzvārdu, norādot, ka vēlas iegūt vai pievienot savam uzvārdam laulātā uzvārdu.

Samazinājies noslēgto laulību skaits

Tieslietu ministrijas apkopotā informācija par pagājušo gadu liecina, ka samazinājies noslēgto laulību skaits: 2023. gadā reģistrētas 10 662 laulības (2022. gadā – 12 113). Tāpat pērn samazinājies mirušo personu skaits – 27 175  (2022. gadā – 30 312), kā arī dzimušo personu skaits – 14 326 (2022. gadā – 15 921).

Plašāk par tēmu LV  portālā >>

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI