E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31542
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Parādu piedziņa no laulātā

J
jautā:
16. janvārī, 2024
Inita

Labdien! Man ir nenokārtotas parādsaistības. Vēlos stāties laulībā. Vai parādu piedzinējs varēs pieprasīt parāda atmaksu no mana vīra, kad būsim oficiāli reģistrējuši laulību?

A
atbild:
22. janvārī, 2024

“Viena laulātā manta neatbild par otra laulātā saistībām. Ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz otra laulātā atsevišķo mantu, pēdējais var prasīt, lai šo mantu atsvabina no piedziņas. Ja par viena laulātā parādiem vērsta piedziņa uz laulāto kopīgo mantu, otrs laulātais var prasīt mantas dalīšanu un viņa daļas atsvabināšanu no piedziņas,” paredz Civillikuma 100. pantā noteiktais.

Proti, likumā nav noteikts, ka laulātais atbild par otra laulātā parādiem vai ka no viena laulātā var piedzīt naudu, lai apmaksātu otra laulātā parādus, tāpēc ne kreditoriem, ne tiesu izpildītājiem nav tiesību piedzīt naudu parāda samaksai no parādnieka laulātā.

Ja laulības laikā parādīsies jūsu atsevišķā manta, tad kreditors uz to varēs vērst piedziņu. Piemēram, ja vīrs uzdāvinās jums automobili un tas tiks reģistrēts uz jūsu vārda.

Lai noteiktu laulāto visas mantas kopību vai šķirtību, jūs varat pie notāra noslēgt laulības līgumu. Plašāk par laulības līguma saturu varat lasīt LV portāla publikācijā šeit.

Svarīgi ir atcerēties, ka Civillikuma 1587. pantā noteiktais paredz, ka uzņemtās saistības ir jāpilda, neskatoties uz uzņemto saistību izpildīšanas grūtībām.

Ieteicams pirms laulībām vienoties ar kreditoru par parāda atmaksas grafiku.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas