E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31101
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kā rīkoties, ja pircējs nenorēķinās par pirkumu

J
jautā:
02. decembrī, 2023
Armands

Labdien! Divus gadus zemnieku saimniecībai pārdevu teliņus. Solīja maksāt, taču nekā. Parāds ap 1,5 tūkstošiem eiro. Pirms mēneša niecīgu summu samaksāja. Solīja samaksāt visu, taču joprojām nekas nav samaksāts. Kā rīkoties?

A
atbild:
15. decembrī, 2023

Civillikuma 1587. pantā ir noteikts: “Tiesīgi noslēgts līgums uzliek līdzējam pienākumu izpildīt apsolīto, un ne darījuma sevišķais smagums, ne arī vēlāk radušās izpildīšanas grūtības nedod vienai pusei tiesību atkāpties no līguma, kaut arī atlīdzinot otrai zaudējumus.”

Tātad jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu par parāda piedziņu, iekļaujot parāda summā likumiskos kavējuma procentus (ja pirkuma līgumā nav noteikti citi soda procenti) un arī citus zaudējumus, ja tādi radušies līdz ar līguma neizpildi (atbilstoši Civillikuma 1765. pantā noteiktajam). Papildus parādniekam būs jāatmaksā ar tiesas procesu saistītie izdevumi (atbilstoši Civilprocesa likuma 33. pantā noteiktajam).

Ja parādnieks pēc tiesas lēmuma brīvprātīgi neatmaksās parādu, tad parāds tiks nodots piespiedu piedziņai zvērinātam tiesu izpildītājam.

Svarīgi atcerēties to, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā (atbilstoši Latvijas Republikas Komerclikuma 406. pantā noteiktajam).

Iespējams, tad, kad paziņosiet parādniekam par to, ka gatavojaties iesniegt prasības pieteikumu tiesā, parāds tiks atmaksāts. Vienošanos par parāda atmaksas grafiku ir ieteicams noslēgt rakstveidā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas