E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31329
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja veselības traucējumu dēļ nav iespējams atsākt darbu pēc slimības pabalsta beigām

J
jautā:
25. decembrī, 2023
Gintars

Sveiki! Iesniegums: “Lūdzu piešķirt slimības pabalstu par periodu no 21.10.2023. līdz 13.11.2023.” Uz to saņēmu šādu atbildi: “Nolemts – atteikt piešķirt, jo darbnespēja 3 gadu periodā pārsniedz 52 nedēļas.” Tā arī bija, jo man tika konstatēts nelabdabīgais audzējs (prostatas vēzis). Ārstēšanās ar operāciju un rehabilitāciju bija 364 dienas, un es saņēmu attiecīgo pabalstu. Atlabšanas laikā man piešķīra 3. grupas invaliditāti (iepriekš bija 2. grupas invaliditāte). Diemžēl neilgu laiku pēc vēža operācijas sekoja cirkšņa trūce, un rudenī tika veikta operācija ar visām no tā izrietošajām sekām. Es ar divām operācijām neiekļāvos attiecīgajā 364 dienu laikposmā. Man piedāvā lēmumu mēneša laikā apstrīdēt. Vai man ir tiesības apstrīdēt lēmumu un saņemt pabalstu no 21.10.2023. līdz 22.12.2023.? Strādāju valsts darbā un nodokļus maksāju.

A
atbild:
05. janvārī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 13. panta pirmā daļa paredz, ka slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darbnespējas 11. dienas līdz darbspēju atgūšanas dienai, bet ne ilgāk par 26 nedēļām, skaitot no darbnespējas pirmās dienas, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai ne ilgāku par 52 nedēļām triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem. Ievērojot minēto, pēc 52 darbnespējas nedēļām slimības pabalstu nav tiesību saņemt. Arī attiecīgā lēmuma apstrīdēšana konkrētajā situācijā nelīdzēs. Ja veselības traucējumu dēļ nav iespējams atsākt darbu, lai būtu ienākumi, paredzēta invaliditātes pensija.

No jautājuma konstatējams, ka jums ir piešķirta invaliditāte, bet nav saprotams, vai saņemat arī invaliditātes pensiju. Proti, informāciju par invaliditātes noteikšanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) saņem elektroniski no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas. Tomēr, lai piešķirtu invaliditātes pensiju vai valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, ir nepieciešams personas iesniegums (ar bankas konta numuru), kas jāiesniedz VSAA.

Iesniegumu var iesniegt:

  • portālā www.latvija.gov.lv;
  • klātienē (pieprasot pakalpojumu, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte));
  • elektroniski (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu);
  • ar ārvalstu kompetentās iestādes starpniecību.

Iesniegumu klātienē var iesniegt jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā.

Papildus informēju: ja uzskatāt, ka jūsu veselības stāvoklis abu operāciju dēļ ir vēl vairāk pasliktinājies, aicinu vērsties pie sava ģimenes ārsta. Iespējams, ģimenes ārsts sagatavos attiecīgos dokumentus, kas būs par pamatu invaliditātes grupas paaugstināšanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas