E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32264
Lasīšanai: 4 minūtes

Tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu saglabājas līdz bērna astoņu gadu vecumam

J
jautā:
04. aprīlī, 2024
Anna

Labdien! Esmu grūtniece, kas stājusies grūtniecības uzskaitē Latvijā. Ar bērna tēvu nav noslēgta laulība. Viņš no nedzimušā bērna ir atteicies, un mēs kopā nedzīvojam. Bērnu es audzināšu viena pati. Dzemdības pēc ārsta norādījuma ir prognozētas šī gada septembra beigās. Vairāk nekā vienu gadu neesmu strādājusi Latvijā un neesmu saņēmusi ienākumus ne kā nodarbinātais, ne kā pašnodarbinātais. Šī gada aprīļa sākumā sāku strādāt Latvijas uzņēmumā. Vai ir iespējams neiet bērna kopšanas atvaļinājumā un turpināt strādāt (piemēram, attālināti), un saņemt algu, lai būtu ienākumi, par kuriem dzīvot? Tā kā neesmu Latvijā ilgi strādājusi, bērna kopšanas pabalsta man nebūs. Darbavietā (strādājot attālināti), piemēram, paņemtu nedēļu pirms un nedēļu pēc dzemdībām kā darbnespējas lapu, pēc tam atgrieztos darbā (strādājot attālināti) un turpinātu darbu, neejot bērna kopšanas atvaļinājumā. Internetā iepazinos ar informāciju, ka bērna kopšanas atvaļinājumā nav jāiet obligāti. Ļoti priecāšos un būšu jums pateicīga par atbildi!

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums neparedz obligātu pienākumu darbiniekam izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu līdz ar bērna piedzimšanu. Šīs tiesības – izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu – atbilstoši Darba likuma 156. pantam jums saglabājas līdz bērna astoņu gadu vecumam.

Vairāk informācijas par bērna kopšanas atvaļinājumu varat atrast šajā skaidrojumā – infografikā.

Par pabalstiem

Tā kā šobrīd esat darba attiecībās, jums ir tiesības saņemt valsts piešķirtu maternitātes pabalstu (pirmsdzemdību atvaļinājums un dzemdību atvaļinājums) atbilstoši ārsta izsniegtajai darbnespējas lapai B. Jo maternitātes pabalstu par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku izmaksā sievietei, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā, sākoties grūtniecības atvaļinājumam. Pabalsta pirmo daļu izmaksā par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām, ja topošā māte līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē. Pabalsta otro daļu par dzemdību atvaļinājuma 56 vai 70 kalendārajām dienām izmaksā pēc bērna piedzimšanas. Maternitātes pabalsta iespējamo apmēru var aprēķināt, izmantojot VSAA maternitātes pabalsta kalkulatoru.

Papildus aicinām iepazīties ar e-konsultāciju par grūtniecības atvaļinājuma izmantošanu.

Nav tiesa, ka jums netiks izmaksāti valsts pabalsti sakarā ar bērna piedzimšanu.

  • Vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu izmaksā Latvijā pastāvīgi dzīvojošam vienam no vecākiem par katru bērnu, kuram ir piešķirts personas kods. Vairāk informācijas šeit.
  • Bērna kopšanas pabalstu izmaksā vienam no bērna vecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu faktiski kopj un audzina bērnu līdz divu gadu vecumam. Vairāk informācijas šeit.
  • Tā kā jums ir tiesības uz maternitātes pabalstu, tad varat saņemtu arī vecāku pabalstu. Vairāk informācijas šeit. Jums ir tiesības neizmantot bērna kopšanas atvaļinājumu un turpināt strādāt, saņemot vecāku pabalstu 50% apmērā. Vairāk informācijas šeit

Tāpat jums ir tiesības uz pašvaldības izmaksātu bērna piedzimšanas pabalstu, par ko jāinteresējas pašvaldībā, kurā ir deklarēta jūsu dzīvesvieta.

Papildus jums var ieteikt vērsties VSAA, lai par iepriekšminētajiem jautājumiem saņemtu konsultāciju attālināti (konsultācijas@vsaa.gov.lv) vai klātienē VSAA nodaļā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas