E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31134
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Par problēmjautājumiem parādu piedziņā jākomunicē ar visiem tiesu izpildītājiem

J
jautā:
05. decembrī, 2023
Arturs

Labdien! Man ir parādi, kas nodoti tiesu izpildītājiem. Ir divi konti. Kad pieslēdzas kārtējais tiesu izpildītājs, banka ietur komisiju par to, ka tiesu izpildītājs uzliek rīkojumu. Es saprotu, ka tiesu izpildītājam no manis ir jāietur nauda. Bet es nestrādāju, saņemu bērna kopšanas pabalstu, no kā šos līdzekļus ietur banka. Vai bankai var ziņot, ka esmu bezdarbnieks, kuram ir bērna kopšanas pabalsts, un man ir trūcīgās personas statuss? Ar tiesu izpildītāju viss ir skaidrs (zvani un runā), bet šo naudu viņš neiekasē, pilda savu darbu.
Otrā kontā krājas pamatīgs mīnuss. Kontu neslēdz, jo ir parāds. Palielina parādu, skaitot procentus un izpildot tiesu izpildītāja rīkojumus. Nevienu neinteresē, ka kontu nelietoju un negrasos izmantot. Vispirms parāds, tad konta slēgšana. Turklāt pat negrib apturēt kontu tā, lai paliktu parāds. Tiesu izpildītājam paliek tiesības likt jaunus rīkojumus. Tāds kā bizness sanāk.

A
atbild:
06. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā jūs pareizi norādāt, ka parādniekam ir jākomunicē ar tiesu izpildītāju vai visiem tiesu izpildītājiem, kuri veic parādu piedziņu. Rīkojumus bankām par ieturējumiem nosūta tiesu izpildītājs. Jums ir tiesības informēt tiesu izpildītāju, kādus līdzekļus konkrētajā bankas kontā saņemat.

Civilprocesa likuma 596. pants nosaka tās naudas summas, uz kurām nevar vērst piedziņu.

Piedziņu nevar vērst uz:

  • atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalstiem;
  • bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Bērna kopšanas pabalsts un ģimenes valsts pabalsts ir valsts sociālie pabalsti, un piedziņas vēršana uz tiem nav likumīga. Par šo pabalstu saņemšanu jums pašai ir jāinformē tiesu izpildītājs.

Par bankas konta slēgšanu

Kredītiestādes savos vispārīgajos noteikumos, kas ir pieejami arī ikvienam klientam, kā arī līgumā ar klientu norāda gan bankas, gan klienta tiesības un pienākumus.

Iepazīstoties ar vairāku banku noteikumiem, tajos visos ir atrodams dažādi formulēts pienākums, slēdzot kontu, samaksāt parādu segt negatīvo bilanci jeb izpildīt visas saistības pret banku. Tas, kā saistības nokārtojamas, ir abu pušu vienošanās jautājums.

Ja jums ir pretenzijas pret banku, vērsieties tajā ar rakstisku iesniegumu. Jo ilgāk to atliksiet, jo lielāks parāds pret banku uzkrāsies.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas