E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30962
Lasīšanai: 2 minūtes

Dzīvojamo telpu patapinājums

J
jautā:
13. novembrī, 2023
Arno

Jautājums par bartera regulējumu. Vēlos uz gadu izīrēt dzīvokli savam draugam, ar iespēju līgumu pagarināt, ja abas puses tam piekrīt. Draugam par dzīvokli nekas nav jāmaksā, jo viņš mums, kad nepieciešams, palīdz nopļaut zāli, pieskata dēlus. Tā mums tāda draugu vienošanās. Vai tā drīkst? Es kā dzīvokļa īpašnieks nekādu mantisku ieguvumu negūstu, naudas aprites pušu starpā nav. Vai man jāinformē VID, ka manā dzīvoklī dzīvo mans draugs? Vai mums jāslēdz ar viņu kāds bartera līgums? Vai jāmaksā arī kādi nodokļi, lai gan nekādu peļņu es negūstu? Ja bartera līgums Latvijā nedarbojas, vai es drīkstu slēgt īres līgumu par vienu eiro? Vai šis īrnieks drīkst pats apmaksāt rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem? Paldies!

A
atbild:
16. novembrī, 2023

Dzīvojamo telpu īres likuma 3. pants noteic, ka dzīvojamās telpas īre ir dzīvojamās telpas lietošanas tiesību nodošana citai personai par maksu. Nodoklis maksājams no dzīvokļa izīrēšanas vai iznomāšanas ienākumiem (likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta trešā daļa).

Ja jūs izīrējat draugam dzīvokli, novērtējot viņa ieguldīto darbu, tad visi šie nosacījumi ir jāieraksta līgumā. Taču, ja jūs ļaujat draugam dzīvot savā īpašumā bez atlīdzības, tad jūsu starpā slēdzams nevis īres līgums, bet gan dzīvojamo telpu patapinājuma līgums (Civillikuma 1947. pants).

Vairāk informācijas par šo tēmu varat atrast LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Samaksa ir obligāts nosacījums īres attiecībās”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas