E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30915
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Personvārdu rakstība un lietošana latviešu valodā

J
jautā:
07. novembrī, 2023
Jana

Labdien! Šobrīd es dzīvoju Vācijā. Nākamgad es precēšos ar vācieti, kuram ir uzvārds, piemēram, Winter. Tādā gadījumā vācu laulības apliecībā būs rakstīts, ka arī mans uzvārds ir Winter. Ja pareizi saprotu, pēc Latvijas likumiem manā pasē būs uzvārds Vintere (vai tamlīdzīgi). Vai būtu iespējams iekļaut manā pasē un/vai ID kartē arī uzvārda rakstību vācu valodā? Es uztraucos, ka Vācijā būs pārpratumi, ja oficiālajos dokumentos mans uzvārds atšķirsies no vīra uzvārda. Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
04. decembrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Ministru kabineta noteikumi Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” nosaka latviešu literārās valodas normas personvārdu rakstībā un lietošanā latviešu valodā, kā arī kārtību, kādā personvārdus, neatkarīgi no to cilmes, raksta un identificē dokumentos.

Laulību noslēgšanas gadījumā, ja mainīsiet savu meitas uzvārdu uz vīra uzvārdu, mēneša laikā būs jāmaina personu apliecinošie dokumenti (pase un personas apliecība), kuros jaunais uzvārds, ņemot vērā normatīvo aktu prasības, tiks atveidots atbilstoši izrunai latviešu valodā, iekļaujot to gramatiskajā sistēmā un ievērojot latviešu valodas pareizrakstību.

Atbilstoši MK noteikumu 94. punktam vācu personvārdus latviešu valodā atveido, iekļaujot tos latviešu valodas gramatiskajā sistēmā, un lieto ar latviešu valodas galotnēm, piemēram, Wilhelm – Vilhelms.

Valsts valodas likuma 19. panta otrā daļa paredz, ka personas pasē papildus personas vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, norādāma šīs personas dzimtas uzvārda vēsturiskā forma vai citas valodas personvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja persona vai nepilngadīgas personas vecāki to vēlas un var apliecināt dokumentāri.

Ņemot vērā iepriekš minēto, iesniedzot vai uzrādot nepieciešamos dokumentus jaunu personu apliecinošo dokumentu saņemšanai, varat norādīt amatpersonai, ka vēlaties, lai personu apliecinošajā dokumentā tiktu norādīta arī personvārda oriģinālforma.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas