E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30885
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Ceļošana kopā ar bērniem ārpus ES, ja vecāki ir šķirti

J
jautā:
05. novembrī, 2023
Marija

Labdien! Jautājums par bērnu ceļošanu ar vienu no vecākiem ārpus ES. Ar bērnu tēvu nedzīvoju kopā, neesam un nebijām precēti. Ir divi nepilngadīgi bērni, kuri dzīvo ar mani. Bērniem ir tēva uzvārds, man – savējais. Bērni ir ierakstīti manā pasē. Vai, ceļojot pie radiniekiem ārpus ES (piemēram, uz Krieviju), man ir jāsaņem atļauja (pilnvara) no bērnu tēva, ka bērniem ir atļauts izbraukt no Latvijas kopā ar mani (bērnu māti)? Kur to var izdarīt? Cik daudz laika tas aizņem un cik apmēram maksā? Paldies!

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Santa Galiņa
LV portāls

Ja esat Latvijas pilsone, Latvijas nepilsone, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsone vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs, tad, dodoties ceļojumā ar bērniem ārpus ES robežām, pietiks ar personu apliecinošiem dokumentiem (gan jums, gan bērniem), ja jūsu pasē ir ieraksts, kas apliecina radniecību ar bērniem.

Savukārt, ja neesat Latvijas pilsone, Latvijas nepilsone, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsone vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss minētajās valstīs, papildu personu apliecinošiem dokumentiem līdzi jābūt arī notariāli apliecinātai otra vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsoņa vai personas, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) pilnvarai bērna izceļošanai no valsts.

Šāda pilnvara nav nepieciešama, ja jūs viena īstenojat aizbildnību pār bērnu un uzrādāt kādu no šiem dokumentiem vai attiecīgā dokumenta notariāli apliecinātu kopiju:

  • tiesas spriedumu (sprieduma norakstu) par:
    • tā vecāka atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērnu, kurš pavada bērnu;
    • aizgādības tiesību atņemšanu otram vecākam;
    • otra vecāka atzīšanu par rīcībnespējīgu; 
  • dzimšanas apliecību, kurā nav ieraksta par otru vecāku;
  • dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu izziņu, ka ziņas par tēvu dzimšanas aktu reģistrācijas grāmatā ierakstītas pēc mātes norādījuma;
  • notariāli apliecinātu vecāku vienošanos par vecāka atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērnu, kurš pavada bērnu.

Pilnvara nav nepieciešama arī tad, ja otrs vecāks nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs, kā arī, ja otrs vecāks (Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) nav sasniedzams. Šādā gadījumā jāuzrāda bāriņtiesas lēmums, kurā norādīts, ka vecāks nav sasniedzams.

Ja jūsu gadījumā pilnvara tomēr ir nepieciešama, informējam, ka to var sagatavot klātienē pie ikviena notāra Latvijā, kā arī attālināti videokonferences režīmā portālā latvijasnotars.lv (ja ir droša elektroniskā paraksta iespējas). Šāda pilnvara izmaksās 17,06 eiro. Jāņem vērā, ka dokumentu sagatavošanas laiks nav terminēts – to ietekmē konkrētā notāra darba apjoms. 

Vienlaikus, ja apsverat iespēju ceļot uz Krieviju, aicinām sekot līdzi aktuālajiem ceļojumu brīdinājumiem Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas