E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30579
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Vai partnerattiecībās iegādāts īpašums tiek uzskatīts par partneru kopīgu īpašumu

J
jautā:
01. oktobrī, 2023
Aiga

Labdien! Dzīvoju ar partneri 23 gadus. Neesam precējušies, ir divi bērni. Ir nekustamie īpašumi, kas ir oficiāli noformēti tikai uz partnera vārda. Īpašumus vienmēr iegādājāmies, ņemot kredītu. Galvenais kredītmaksātājs ir bijis partneris, taču arī es esmu veikusi maksājumus. Kādas ir manas juridiskās tiesības uz šiem īpašumiem, ja mēs izšķiramies? Vai man arī pienākas daļa no īpašumiem?

A
atbild:
05. oktobrī, 2023

Tikai oficiālā laulībā iegādāta manta tiek uzskatīta par kopīgu mantu. Ja attiecības nav reģistrētas, partneri likuma priekšā ir uzskatāmi par svešām personām.

Tomēr jums ir tiesības pieprasīt no jūsu partnera atgriezt viņa īpašumā ieguldītos līdzekļus, bet strīdus gadījumā – vērsties ar prasību tiesā, pamatojoties uz Civillikuma 866. un 867. pantu. Taču jāņem vērā, ka, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 93. panta pirmo daļu, jums būs jāpierāda tie fakti, uz kuriem jūsu prasījums tiks balstīts, proti, ieguldījumi, kurus esat veikusi partnera īpašumā.

Vairāk par nereģistrēto attiecību sekām varat lasīt LV portālā publicētajā skaidrojumā “Laulība un nereģistrētas attiecības: Kā pārim vairot finanšu un tiesisko drošību”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas