E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31338
Lasīšanai: 2 minūtes

Tas, vai uzņēmumā ir notikusi darbinieku skaita samazināšana, jāvērtē tiesā

J
jautā:
27. decembrī, 2023
Zinta

Labdien! Darba devējs ir uzteicis darbu darbiniekam, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu (štatu samazināšana). Vai darba devējs drīkst atlaistā darbinieka vietā pieņemt jaunu darbinieku? Ja drīkst, tad cik ilgam laikam ir jāpaiet, lai viņš to likumīgi varētu darīt? Ja nav ievērots termiņš, vai darbinieks var iesniegt sūdzību Valsts darba inspekcijā? Paldies.

A
atbild:
28. decembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Darba likumā nav noteikta aizlieguma/ierobežojuma aizpildīt amata vietu, ja ir bijusi darbinieku skaita samazināšana.

Ņemot vērā darba tiesisko attiecību privāttiesisko raksturu, Valsts darba inspekcija tajās drīkst iejaukties tikai tiktāl, ciktāl darbinieka tiesības skaidri izriet no tiesību normām (skat. Augstākās tiesas Senāta 2012. gada 18. augusta lēmuma lietā Nr. SKA-790/2012 6. punktu). Turklāt atsevišķos jautājumos likumdevējs tieši ir noteicis, ka jautājums izskatāms civiltiesiskā kārtībā. Viens no šādiem gadījumiem ir darba tiesisko attiecību uzteikuma izvērtēšana – saskaņā ar Darba strīdu likuma 7. panta trešās daļas 1. punktu tieši tiesā izskata individuālus tiesību strīdus par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, kā arī darbinieka atjaunošanu darbā. Proti, Valsts darba inspekcijas kompetencē nav izlemt jautājumu, vai uzņēmumā ir notikusi darbinieku skaita samazināšana. 

Ja, iespējams, uzņēmumā nav notikusi darbinieku skaita samazināšana, tad darbinieks saskaņā ar Darba likuma 122. pantā noteikto viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas var prasīt, lai tiesa darba devēja uzteikumu atzīst par spēkā neesošu. Citos gadījumos, kad pārkāptas darbinieka tiesības turpināt darba tiesiskās attiecības, viņš viena mēneša laikā no atlaišanas dienas var celt tiesā prasību par atjaunošanu darbā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas