E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2778
Lasīšanai: 4 minūtes

Par pārvaldnieka ievēlēšanu dzīvokļa īpašniekam jāsaņem noteiktā informācija

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. augustā, 2013
Karīna Poļanska

Esmu dzīvokļa īpašniece daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā. Kādu laiku atpakaļ saņēmu vēstuli no personas, kas raksta, ka ir notikusi mājas dzīvokļu īpašnieku sapulce un šī persona tika ievēlēta par mājas (kurā man pieder dzīvokļa īpašums) pārvaldnieku. Es sapulcē, kurā tika vēlēts jaunais mājas pārvaldnieks, nepiedalījos, jo nekādas informācijas vai uzaicinājuma par tāda veida mājas kopsapulces sasaukšanu manā rīcībā nebija.
Šim jaunajam pārvaldniekam vairākkārtīgi pieprasīju nosūtīt man sapulces protokola kopiju, kurā tiek ievēlēts jaunais pārvaldnieks, tomēr tā saucamais jaunais pārvaldnieks man šādu dokumentu nesūta, tomēr regulāri piestāda rēķinus par apsaimniekošanu.
Man ir šaubas par to, vai šī persona tika ievēlēta par pārvaldnieku likumā noteiktajā kārtībā. Vai man ir tiesības pieturēt un nemaksāt apsaimniekošanas maksu līdz brīdim, kamēr šī persona pierāda to, ka tā ir atbilstoši likumam ievēlēts pārvaldnieks? Ja man ir tādas tiesības, uz kādu likumu un tā pantu es varu atsaukties? Paldies par atbildi!

A
atbild:
09. septembrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā noteikts Dzīvokļa īpašuma likuma 16.pantā, dzīvokļu īpašnieku kopības kompetencē ir atsevišķu vai visu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību uzdošana pārvaldniekam. Savukārt likuma 17.panta devītajā daļā noteikts – lai pieņemtu šādu lēmumu, „par” ir jānobalso dzīvokļu īpašniekiem, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Likuma 19.pants un 20.pants reglamentē kārtību, kā lēmumi tiek pieņemti, sasaucot vai arī nesasaucot pilnsapulci, taču jebkurā gadījumā dzīvokļu īpašnieki par sagatavotā lēmuma pieņemšanu ir likumā noteiktajā kārtībā jāinformē.

Ja sapulce nav notikusi, bet lēmums pieņemts aptaujas veidā, likuma 20.pants nosaka:

„Par balsošanas rezultātiem pārvaldnieks vai cita dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona sagatavo balsošanas protokolu un piecu darbdienu laikā nosūta to visiem dzīvokļu īpašniekiem. Balsošanas protokolā norāda:

1) lēmuma projekta nosūtīšanas dienu un dzīvokļu īpašnieku balsošanai noteikto termiņu;
2) pieņemto lēmumu un ar to saistītās balsošanas rezultātus;
3) pēc dzīvokļu īpašnieku pieprasījuma – atšķirīgo viedokļu saturu;
4) citas būtiskas ziņas par balsojumu.

(4) Ja kāds no dzīvokļu īpašniekiem to pieprasa, pārvaldnieks vai cita dzīvokļu īpašnieku kopības noteikta persona uzrāda pārējo dzīvokļu īpašnieku balsojuma rezultātus.”

Tātad skaidri redzams, ka ar personas vēstuli, ka tā ir ievēlēta, nepietiek. Jums minētie dokumenti ir jāpieprasa rakstveidā, saglabājot iesniegumu kopijas; ja pilnvērtīgu atbildi nesaņemat, ir vērts aptaujāt pārējos mājas dzīvokļu īpašniekus – vai viņi ir balsojumā piedalījušies un kādā veidā.

Ja pārvaldnieks nav ievēlēts likumīgi, par to, kā tālāk rīkoties, pēc padoma varat vērsties Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijā.

Kamēr nav saņemti oficiāli dokumenti, par apsaimniekošanu (bet tikai to) var arī nemaksāt, ja neuzticaties, ka pārvaldnieks maksājumus iekasē, esot likumīgā statusā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas