E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10706
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ekspluatācijas nodoklis ārvalstīs reģistrētiem transportlīdzekļiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2016
Laura

Kā grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas stājas spēkā 01.01.2017., ietekmēs diasporas latviešus? Vai Latvijas pilsoņiem, kas dzīvo Vācijā, Īrijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, Nīderlandē, Beļģijā vai citā ES valstī, būs jāmaksā transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis Latvijā (grozījumos minētie 10 eiro par dienu, 250 eiro par mēnesi, 600 eiro par sešiem mēnešiem, 1000 eiro par gadu), braucot uz Latviju brīvdienās ar savu ārvalstīs reģistrēto automašīnu? Vai ir izņēmumi, uz kuriem šis nodoklis neattieksies? Ar “dzīvo”, cik saprotu, tiek saprasts “paziņojis par dzīvesvietas maiņu Latvijā un piereģistrējies jaunajā mītnes valstī”, bet “brīvdienās” - līdz trīs mēnešiem gadā, jo pēc tam automašīna jāreģistrē Latvijā (tāpat kā visas pārējās ES valstīs)? Sociālajos medijos cirkulē viena autora uz pieņemtajiem grozījumiem (nevis visu likumu un citiem likumiem) balstīts raksts, kas izraisījis asas diskusijas, tāpēc lūgums sniegt viegli saprotamu skaidrojumu – būs vai nebūs ārzemēs dzīvojošajiem LR pilsoņiem jāmaksā transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis, braucot brīvdienās uz Latviju ar savu ārvalstīs reģistrēto automašīnu, un vai likumā paredzēti kādi izņēmumi. Jau iepriekš liels paldies!

A
atbild:
08. novembrī, 2016
Elīna Gulbe
LV portāls

Pašlaik iecerētie grozījumi tiešām paredz, ka nodoklis bez izņēmumiem būs jāmaksā visām personām, kuras ir Latvijas pilsoņi vai nepilsoņi, kā arī tiem, kuri ir saņēmuši Latvijā izdotu reģistrācijas apliecību, pastāvīgās uzturēšanās apliecību vai uzturēšanās atļauju, lai piedalītos ceļu satiksmē Latvijas teritorijā ar ārvalstīs reģistrētu M1 un N1 kategorijas automobili.

Tomēr Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma izmaiņas vēl nav pieņemtas Saeimā. Tās otrajā lasījumā steidzamības kārtā tiks izskatītas 23. novembrī, līdz ar to grozījumos vēl var notikt izmaiņas.

Vairāk informācijas LV portāla rakstā „Ko nesīs ceļu nodokļu reforma”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas