E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32317
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas kārtība noteikta Ministru kabineta noteikumos

J
jautā:
09. aprīlī, 2024
Ilze

Labdien! Personai bija liegums uz četriem gadiem vadīt transporta līdzekli un astoņi soda punkti. Līdz liegumam bija 10 gadu vadītāja stāžs. Šobrīd liegums ir pagājis, iegūtas tiesības, soda punktu termiņš beidzas augustā, jo būs pagājuši pieci gadi. Pēc tiesību atgūšanas persona saņēma CSDD paziņojumu par pienākumu iziet apmācības kursus ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos, pretējā gadījumā tiks pieskaitīti vēl divi soda punkti. Šie kursi jāiziet līdz 20.09. Kas notiks, ja vadītājs nepieteiksies šiem kursiem? Sanāk, ka 20.09. viņš tiks pie diviem punktiem? Bet kopā tie nebūs 10 punkti, jo astoņi soda punkti dzēsīsies 23.08.? Vai pareizi saprotu, ka vadītājam pēc 20.09. būs tikai šie divi soda punkti? 

A
atbild:
17. aprīlī, 2024

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma (CSL) 43.1 panta septīto daļu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas kārtību un transportlīdzekļu vadītāju uzvedības ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas kārtību reglamentē Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr.551 “Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumi” (turpmāk – MK noteikumi). 

Atbilstoši MK noteikumu 14. punktā un 15. punktā noteiktajam, ja transportlīdzekļa vadītāja iegūto uzskaites punktu skaits sasniedzis astoņus, tad viņam nosūta paziņojumu par iegūto uzskaites punktu skaitu un pienākumu apmeklēt apmācības kursus (semināru) ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos vai braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības. 

Ietekmēšanas līdzekli, izvērtējot reģistrētos pārkāpumus, piemēro Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD). Uz apmācības kursiem (semināru) ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos vai braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbībām transportlīdzekļa vadītājam jāpiesakās CSDD vai pie personas, kas tās nodrošina, divu mēnešu laikā un jāpabeidz tās sešu mēnešu laikā pēc MK noteikumu 14. punktā minētā paziņojuma nosūtīšanas. Ja transportlīdzekļa vadītājs sešu mēnešu laikā nav izpildījis piemērotā ietekmēšanas līdzekļa prasības, tad viņam reģistrēto uzskaites punktu skaitu palielina par diviem punktiem. 

Vienlaikus MK noteikumu 10. punktā ir noteikts: katrā ciklā no pirmā uzskaites punkta iegūšanas līdz šo noteikumu 20. punktā minētajam transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumam vai līdz visu uzskaites punktu dzēšanai par katru ietekmēšanas līdzekli uzskaites punktu skaitu var samazināt tikai vienu reizi. 

Līdz ar to 23.08.2024., dzēšoties visiem reģistrētajiem uzskaites punktiem un noslēdzoties ciklam, apmācības kursu neapmeklēšanas gadījumā papildu uzskaites punkti netiks reģistrēti. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas