SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
05. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Izmaiņas CSDD maksas pakalpojumu cenrādī

Stājas spēkā 05.04.2024.

FOTO: Zane Bitere, LETA.

5. aprīlī stājas spēkā grozījumi Ceļu satiksmes drošības direkcijas publisko maksas pakalpojumu cenrādī. Tajos noteiktas cenas elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācijas uzlīmēm, velosipēda vadītāja teorijas eksāmena kārtošanai un velosipēda vadītāja apliecības saņemšanai, kā arī citiem pakalpojumiem.

Ceļu satiksmes likumā (CSL) paredzēts, ka piedalīties ceļu satiksmē ar nereģistrētiem elektroskrejriteņiem un velorikšām no 2024. gada 1. aprīļa ir aizliegts.

Atbilstoši CSL sniegtajām definīcijām:

  • elektroskrejritenis ir transportlīdzeklis, kas aprīkots ar elektromotoru, kura konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 25 kilometrus stundā, kuram nav pedāļu un kurš paredzēts vienam cilvēkam un aprīkots ar stūri vai roku atbalstu, kas ir mehāniski savienots ar kāju atbalsta virsmu;
  • velorikša ir speciāli pasažieru vai kravas pārvadāšanai izgatavots velosipēds, kura platums pārsniedz vienu metru.

Tas nozīmē, ka no šā gada 1. aprīļa elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācija ir obligāta un ceļu satiksmē atļauts piedalīties tikai ar reģistrētiem elektroskrejriteņiem un velorikšām, kam pie konstrukcijas ir pielīmēta viena valsts reģistrācijas uzlīme.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Cik maksā velosipēda, velorikšas un elektroskrejriteņa reģistrācijas uzlīme

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pakalpojumu cenrāža izmaiņās noteikts, ka:

  • velosipēda, velorikšas vai koplietošanas elektroskrejriteņa reģistrācijas uzlīmes cena ir 2,08 eiro (ieskaitot PVN);
  • elektroskrejriteņa reģistrācijas numura uzlīmes cena ir 3,00 eiro (ieskaitot PVN).

Papildus norādām, ka elektroskrejriteņa tehnisko datu noteikšana un reģistrācija CSDD klientu apkalpošanas centrā (arī reģistrējot īpašnieka maiņu) maksā 6,10 eiro (ieskaitot PVN), bet elektroskrejriteņa reģistrācija CSDD e-pakalpojumu platformā (arī reģistrējot īpašnieka maiņu) – 2,50 eiro (ieskaitot PVN).

Savukārt velosipēda reģistrācija CSDD klientu apkalpošanas centrā (arī reģistrējot velosipēda īpašnieka maiņu) maksā 2,23 eiro (ieskaitot PVN), bet velosipēda reģistrācija CSDD e-pakalpojumu platformā (arī reģistrējot velosipēda īpašnieka maiņu) – 0,91 eiro (ieskaitot PVN).

Lai brauktu ar elektroskrejriteni vai velorikšu, vajag vismaz velosipēda vadīšanas tiesības

Atbilstoši CSL 24. panta piektajai daļai piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni personai, kura nav sasniegusi 14 gadu vecumu, ir aizliegts, savukārt personai, kura ir sasniegusi 14 gadu vecumu, – atļauts, ja tai ir velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības (elektronisko pakalpojumu sniedzējiem, kuri nodrošina elektroskrejriteņu kā koplietošanas transportlīdzekļu izmantošanu, mobilajā lietotnē vai tīmekļvietnē jāpārbauda pakalpojuma saņēmēja identitāte un vecums).

Papildus norādām – Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 212.6 punktā paredzēts, ka elektroskrejriteņa vadītājam vecumā no 14 līdz 17 gadiem galvā jābūt aizsprādzētai aizsargķiverei.

Savukārt ar velorikšu piedalīties ceļu satiksmē atļauts personai, kura ir sasniegusi 18 gadu vecumu un ir saņēmusi velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības.

Bez maksas kārtot teorētisko eksāmenu un iegūt velosipēda vadītāja apliecību var tikai nepilngadīgas personas

“Tā kā dalībai satiksmē ar elektroskrejriteni un velorikšu ir nepieciešamas velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, sagaidāms, ka palielināsies pieprasījums pēc velosipēda vadītāja apliecībām. Šo pakalpojumu visiem bez maksas, kā tas bija līdz šim, CSDD nevarēs nodrošināt, ņemot vērā pakalpojuma faktiskās izmaksas. Turpmāk atbrīvojums no maksas teorētiskā eksāmena kārtošanai un velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai būs tikai nepilngadīgām personām,” skaidro Satiksmes ministrija (SM).

Līdz šim Ministru kabineta noteikumu Nr. 1000 “Valsts akciju sabiedrības “Ceļu satiksmes drošības direkcija” publisko maksas pakalpojumu cenrādis” (turpmāk – MK noteikumi Nr. 10003.5. punkts un 3.6. punkts paredzēja, ka personas, kuras saņem velosipēda vadītāja apliecību un kuras kārto teorētisko eksāmenu velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai, no maksas ir atbrīvojamas.

Tagad šie noteikumi paredz, ka no maksas par velosipēda vadītāja apliecības saņemšanu un teorētiskā eksāmena velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai kārtošanu atbrīvojamas personas, kas jaunākas par 18 gadiem.

Cik maksā eksāmena kārtošana un velosipēda vadītāja apliecības saņemšana

Turpmāk pilngadīgām personām par teorētiskā eksāmena kārtošanu velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai jāmaksā 7,74 eiro (ieskaitot PVN), savukārt par velosipēda vadītāja apliecību – 6,84 eiro (ieskaitot PVN).

Kā norāda SM, cenas mainītas arī citiem CSDD pakalpojumiem atbilstoši to faktiskajām izmaksām, tostarp transportlīdzekļa pārbaudei, kas nepieciešama, lai varētu saņemt sertifikātu par atbilstību Eiropas Transporta ministru konferences (ETMK) un Eiropas valstu nolīguma par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) prasībām.

Ar visām CSDD publisko maksas pakalpojumu cenām var iepazīties MK noteikumu Nr. 1000 2. pielikumā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI