E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 921
Lasīšanai: 4 minūtes
5
2
5
2

Kad mednieks drīkst nošaut klaiņojošu suni

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2012
Domas doma - nākamā

Medību likumā teikts: „Par klaiņojošiem suņiem (izņemot šķirnes medību suņus) un kaķiem atzīstami jebkurā gadalaikā medību platībās tālāk par 200 metriem no apdzīvotām vietām vai dzīvojamām mājām brīvi klejojoši kaķi un suņi bez uzpurņa vai reģistrācijas žetona.” Bet MK noteikumos Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” teikts: „Ārpus īpašnieka vai turētāja valdījumā vai turējumā esošās teritorijas suns bez pavadas var atrasties pastaigas laikā īpašnieka vai turētāja uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā īpašnieks vai turētājs spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.”Tātad - saskaņā ar Medību likumu, attālums no mājām ir 200 m, kad bez jebkādiem brīdinājumiem, neko citu nevērtējot, mednieks drīkst nogalināt suni, neņemot vērā, ka suns saskaņā ar noteikumiem Nr.266 tur varēja atrasties, jo tā ir suņa īpašnieka privātā teritorija. Kā te var neredzēt pretrunu? Nav strīds par suņa īpašnieka atbildību, bet par to, ka katrs suņa nīdējs - mednieks suņa īpašnieka īpašumā drīkst nogalināt suni.

A
atbild:
24. janvārī, 2012
Zemkopības ministrija
Mārtiņš Līdums, Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas vadītājs

Klaiņojošo dzīvnieku jautājumā Medību likuma normas ir saskaņotas ar labturības noteikumiem, tomēr apgalvojums, ka mednieks grib un drīkst brīvi nogalināt, neko nevērtējot, nebūt neatbilst patiesībai. Jo:

• mednieks drīkst sagatavot lietošanai un lietot medību šaujamieročus vai medību rīkus tikai platībās, ar kuru īpašnieku vai tiesisko valdītāju ir noslēgts medību tiesību nodošanas līgums. Ja līguma nav, tad nevar būt pat runas par tādu vai citādu dzīvnieku medīšanu (ārpus oficiāli noformētām medību platībām, kā arī pilsētu teritorijās ar savvaļas un klejojošu mājdzīvnieku neitralizēšanu nodarbojas pašvaldību nolīgti speciāli apmācīti dzīvnieku ķērāji);

• medības reglamentējošie normatīvie akti paredz, ka medniekam suns ir jāidentificē pēc piederības šķirņu grupai, jānovērtē, vai tam ir/nav uzpurnis, kā arī reģistrācijas žetons. Turklāt, tā kā dažādu normatīvo aktu vienas jomas regulējums jāskata kontekstā, tad Dzīvnieku aizsardzības likuma 8.pantā minēts, ka „bez pajumtes un īpašnieka aprūpes vai uzraudzības palicis dzīvnieks [..] uzskatāms par klaiņojošu[..];

mednieki negrib medīt ne suņus, ne kaķus.

Mednieki ir galējais līdzeklis cīņā ar klejojošiem suņiem un kaķiem, ja savus pienākumus ignorē to īpašnieki un ar saviem pienākumiem nespēj tikt galā pašvaldības. Tikai maza sabiedrības daļa apzinās patiesos draudus un reālos zaudējumu apjomus, ko šie klejotāji nodara savvaļas zīdītāju un putnu populācijām, kā arī mājlopiem un arī cilvēkiem, pat nerunājot par trakumsērgu, brucelozi un tamlīdzīgām „dāvanām”, ko mīlīgie suņuki un kaķēni var pārnest saimniekiem no savām „nevainīgajām pastaigām”. 

Skat. arī Kad suns uzskatāms par klaiņojošu

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas