E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2368
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašumu drīkstēs pārdot

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2013
R.Pielāne

Saņēmu mantojumā lauku māju, kas atrodas uz zemes, kuras īpašniekam atjaunotas īpašiuma tiesības. Vai dalītais īpašums un piespiedu noma paredz, ka zemes īpašniekam ir pienākums nomai izveidot atbilstošu zemes vienības daļu (cik lielu), kas nepieciešama īpašuma apsaimniekošanai? Vai iespējama zemes atpirkšana no īpašnieka un kāds risinājums iespējams, ja īpašnieks atsakās no pirmpirkuma tiesībām mājas pārdošanas variantā?

A
atbild:
30. maijā, 2013
Valsts zemes dienests
Judīte Mierkalne, Zemes reformu procesu daļas vadītāja

Ēku un būvju īpašniekam tiek garantētas tiesības nomāt zemi, ko aizņem ēkas, būves un pagalms. Šādu kārtību nosaka likuma „Par zemes reformas pabeigšanu lauku apvidos” 2.panta 10.daļa. Savukārt iznomājamās zemes platību nosaka, zemes īpašniekam un ēku un būvju īpašniekam savstarpēji vienojoties.

Likuma „Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību” paredz pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības gan zemes īpašniekam, gan būves īpašniekam.

Ja būves pārdošanas gadījumā zemes īpašnieks atteiksies no pirmpirkuma tiesībām,  Jūs varēsiet pārdot būvi citai personai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas