E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30957
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Prasības par ilggadīgo zālāju uzturēšanu

J
jautā:
12. novembrī, 2023
Sandris

Lūdzu precizēt, vai man kā privātpersonai ar mazu lauksaimniecības zemes īpatsvaru līdz 10 ha zemesgabalā ar ilggadīgajiem zālājiem (iepriekšējā gada statuss) šogad, ieaudzējot mežu saskaņā ar Meža atjaunošanas, meža ieaudzēšanas un plantāciju meža noteikumiem, var tikt prasīta mežaudzes pārveidošana atpakaļ par ilggadīgiem zālājiem saskaņā ar MK noteikumu Nr. 198 “Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem” 54. punktu? Vai arī tas attiecas uz lauksaimniekiem? Kas notiek, ja es to neizdaru, jo atmežošana ir ļoti dārga? Ja pārveidošana ir saistoša arī mežsaimniekam, vai kaut kas mainās, ja zemesgabals jau ir iegādāts kā ilggadīgais zālājs un jaunā īpašnieka statusā nav bijis saņemts finansējums par ilggadīgajiem zālājiem? Kur ir pieejams oficiāls informācijas avots, saskaņā ar kuru Lauku atbalsta dienests fiksē zemesgabalus, kas būtu potenciāli pārveidojami atpakaļ par ilggadīgajiem zālājiem?

A
atbild:
30. novembrī, 2023
Zemkopības ministrija
Tirgus un tiešo maksājumu departaments

Ministru kabineta 2023. gada 18. aprīļa noteikumi Nr. 198 “Tiešo maksājumu piešķiršanas kārtība lauksaimniekiem” attiecas tikai uz lauksaimniekiem, kuri pretendē uz tiešo maksājumu atbalstu par deklarēto lauksaimniecības zemi. Saskaņā ar šiem noteikumiem visiem atbalsta pretendentiem ir jāievēro laba lauksaimniecības un vides stāvokļa (LLVS) standarti.

LLVS standarts ilggadīgo zālāju saglabāšanai nosaka prasības par ilggadīgo zālāju uzturēšanu, pamatojoties uz ilggadīgo zālāju platības un lauksaimniecības platības attiecību valsts līmenī salīdzinājumā ar 2018. atsauces gadu. Proti, ja kārtējā gada ilggadīgā zālāja platības īpatsvara rādītāja attiecība samazinās par vairāk nekā 5%, lauksaimnieks, kura rīcībā ir zeme, kas pēdējo piecu gadu laikā no ilggadīgā zālāja ir pārveidota par cita lietojuma zemi, pamatojoties uz Lauku atbalsta dienesta pieprasījumu, daļu no lauksaimniecības zemes platības pārveido par ilggadīgā zālāja platību līdz nākamā gada 15. jūnijam. Šī prasība netiek attiecināta uz apmežotām platībām.

Ilggadīgo zālāju platības un lauksaimniecības platības attiecību aprēķina Lauku atbalsta dienests un visu minēto informāciju publicē oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Par individuālo pienākumu atjaunot ilggadīgos zālājus gadījumā, ja valsts līmenī tiks konstatēts ilggadīgā zālāja platības īpatsvara rādītāja attiecības samazinājums par vairāk nekā 5%, salīdzinot ar 2018. gadu, Lauku atbalsta dienests līdz 30. septembrim informēs konkrētos lauksaimniekus, kuru rīcībā ir zeme, kas no ilggadīgā zālāja ir pārveidota par cita lietojuma zemi, par to, ka viņiem ir pienākums pārveidot citām vajadzībām izmantojamu zemi par ilggadīgā zālāja platību, norādot attiecīgās platības lielumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas