E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4247
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Parādu piedziņa uz atvaļinājuma kompensāciju ir attiecināma

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. aprīlī, 2014
Jānis Kalniņš

Labdien. Vēlējos precizēt sekojošus jautājumus: 1) Vai no neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas, sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanu, drīkst tikt veikti ieturējumi pēc tiesu izpildītāja rīkojuma? Civilprocesa likuma 596.panta 2.punkts nosaka, ka piedziņu nevar vērst uz "kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības". Vai kompensācija par neizmantoto atvaļinājumu ir uzskatāma par "citām kompensācijām" CPL 596. panta 2.daļas izpratnē? 2) Vai veicot ieturējumus no darba samaksas pēc tiesu izpildītāja rīkojuma, grāmatvedībai jāveic ieturējumi, pamatojoties uz darba samaksas aprēķina periodu vai algas izmaksas un ieturējumu brīdi? Jautājuma būtība sekojoša - darba likuma 69.panta 4.daļa nosaka: "Samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma." Grāmatvedībā apmaksātā atvaļinājuma darba samaksa tiek iegrāmatota kā avanss, bet ieturējumu gadījumā var rasties situācija, ka šādā gadījumā tiek veikti lielāki ieturējumi. Piemērs: Darba samaksa pēc nodokļu nomaksas aprīlī un maijā - EUR 350 mēnesī, tiek vērsta piedziņa 30% apmērā, saglabājot 320 EUR (piemērā bez apgādībā esošām personām). Attiecīgi - EUR 320 tiek izmaksāti darbiniekam un EUR 30 tiek pārskaitīti uz TI depozīta kontu (CPL 594.pants). Gadījumā ja no 1.maija tiek paņemts mēnesi ilgs atvaļinājums un tiek aprēķināta atvaļinājuma nauda tie paši 350 EUR - saskaņā ar darba likuma 69.panta 4.punktu darba samaksa par aprīli un atvaļinājuma nauda par maiju tiek izmaksāta līdz 30.aprīlim - aprēķināts kopā 700 EUR. Šajā gadījumā ieturējumi aprēķināti tiek 30% apmērā, kas veido EUR 210, un darbiniekam tiek izmaksāts EUR 490, kas ir krietni mazāk kā gadījumā, ja tiktu saņemta darba samaksa par diviem darba mēnešiem secīgi. Vai šāda aprēķinu metodika ir pieļaujama, ņemot vērā, ka atvaļinājuma nauda grāmatvedībā tiek uzskaitīta kā avanss par vēl nenostrādāto laika posmu? Būšu ļoti pateicīgs, ja spēsit atbildēt uz šiem jautājumiem.

A
atbild:
23. aprīlī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Konsultējoties ar zvērinātu tiesu izpildītājiem, uz Jūsu jautājumu par parādu piedziņas vēršanu uz atvaļinājuma kompensāciju, darba attiecības pārtraucot, saņemts pozitīvs apstiprinājums. Tā kā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija ir darba samaksai pielīdzināms maksājums, uz to ir attiecināma parādu piedziņa.

 Savukārt uz otro jautājumu, vai, veicot ieturējumus no darba samaksas pēc tiesu izpildītāja rīkojuma, grāmatvedībai jāveic ieturējumi, pamatojoties uz darba samaksas aprēķina periodu vai algas izmaksas un ieturējumu brīdi, tiesu izpildītāji norāda, ka CPL jaunā kārtība nosaka parādu piedziņas principu – 30% vai 50% no neto darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, kā arī saglabājot minimālo algu un 64,03 eiro uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu. Likuma grozījumu virsmērķis nav vērsts uz parādnieka ienākumu maksimālu saglabāšanu un parādsaistību piedziņas apturēšanu zemu ienākumu gadījumā, gluži otrādi – likums no vienas puses ierobežo parādsaistību dzēšanai novirzāmo summu apmēru, taču skaidri nosaka, ka parādniekam savas parādsaistības ir jākārto. 

Zvērināti tiesu izpildītāji secina, ka nesaskata pretrunas starp grāmatvedības uzskaiti, attiecinot atvaļinājuma kompensāciju kā avansa maksājumu, un atvaļinājuma kompensāciju kā darba samaksai pielīdzināto maksājumu CPL parādu piedziņas gadījumā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas