E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3235
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
2
2

Prēmijas piešķiršana - vadītāja lēmums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2013
Aiva Kasparoviča

Vai pienākas prēmija par darbu darbiniekam, kurš šobrīd ir pēcdzemdību atvaļinājumā, ja visiem pārējiem darbiniekiem tādas tiek izmaksātas?

A
atbild:
21. novembrī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai arī līdzās darba algai, piemaksai un naudas balvai prēmija ir attiecināma uz darba samaksu, atšķirībā no darba algas, kas par paveikto darbu izmaksājama katram darbiniekam nolīgtajā apmērā, prēmiju piešķiršana ir saistīta ar noteiktu pamatojumu, par ko prēmija tiek piešķirta. 

Par prēmiju piešķiršanu katrā darbavietā lemj un atbild darba devējs vadītāja personā. Tiek sastādīts prēmējamo personu saraksts un lemts par prēmijas apmēru katram no sarakstā iekļautajiem. Pamatojums prēmiju izmaksai ir darba devēja izdots rīkojums. 

Neviens valsts tiesību akts nenosaka pienākumu darba devējam prēmēt visus darbiniekus. Tas ir iestādes iekšējās organizācijas un ētikas jautājums, ko nereti, lai neradītu liekas domstarpības darba devēja un ņēmēju starpā, nosaka ar iestādes iekšējiem normatīvajiem aktiem, piemēram, nolikumu par papildu sociālajām garantijām un prēmēšanas kārtību. 

Ja neesat pārliecināta par darba devēja lēmumu, Jums prēmiju nepiešķirot, Jums būtu jāvēršas pie vadītāja vai personāldaļas speciālista ar lūgumu sniegt Jums informāciju par prēmiju izmaksas pamatojumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas