NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. martā, 2024
Lasīšanai: 14 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
2
2

Finanšu pratības nedēļā izglītojoši pasākumi naudas prasmes uzlabošanai

Detalizētāk ar pasākuma programmu, papildinājumiem, precizējumiem un izmaiņām tajā iespējams iepazīties Latvijas Bankas uzturētajā vietnē naudasskola.lv, sadaļā “Aktualitātes” > “Notikumu kalendārs”.

FOTO: Freepik.

No 18. līdz 24. martam jau 11. reizi notiks “Finanšu pratības nedēļa”, kuras norisi koordinē Latvijas Banka. Tajā būs iespējams apmeklēt vairāk nekā 90 bezmaksas pasākumu finanšu pratības uzlabošanai, kas pielāgoti dažādām vecuma grupām un vajadzībām. 

“Ik gadu Finanšu pratības nedēļas laikā dažādas institūcijas piedāvā iniciatīvas, kuru mērķis ir uzlabot iedzīvotāju naudas prasmi. Īpaša uzmanība tiek pievērsta jauniešu finanšu pratības veicināšanai, bet iespēja uzlabot savas zināšanas ir ikvienam,” norāda Latvijas Banka 

Šogad pasākumi Finanšu pratības nedēļas ietvaros visu vecumu cilvēkiem norisināsies Rīgā, reģionos un arī tiešsaistē.   

Piemēram, skolēni varēs uzzināt par kiberdrošību un vienkāršā veidā iepazīties ar nodarbinātības vasarā tiesiskajiem aspektiem un iespējām.  

Pieaugušajiem piedāvāti izglītojoši pasākumi krāpniecības atpazīšanas veicināšanai, kā arī nodrošināta iespēja saņemt padomus finanšu plānošanā un pensijas uzkrājumu veidošanā.  

Atsevišķi pasākumi paredzēti arī skolotājiem, uzņēmējiem un lauksaimniekiem.  

PASĀKUMI RĪGĀ  

  • Bērniem uzdevumu burtnīcas atklāšana ar radošajām darbnīcām, bet skolēniem lekcijas, viktorīna un Jenga 

Rīgā Finanšu pratības nedēļas ietvaros vairākus pasākumus jauniešiem, kā arī viņu vecākiem sarūpējusi SEB banka.  

No 18. līdz 22. martam norisināsies SEB bankas skolu vēstnešu lekcijas skolās. Tajās vēstneši, kuri paši ir skolēni, dosies uz mācību iestādēm, lai runātu par finanšu pratību, kiberdrošību, investīcijām un uzņēmējdarbību.  

Savukārt 18. martā visu dienu SEB Inovāciju centrā Krišjāņa Barona ielā 20, Rīgā, norisināsies izglītojoši un izklaidējoši pasākumi. Plkst. 12.00 jaunieši kopā ar vecākiem aicināti apmeklēt lekciju ar praktiskiem piemēriem, kā atpazīt krāpnieku lamatas un no tām izvairīties. Plkst. 15.00 sāksies finanšu pratības viktorīna jauniešiem, bet plkst. 17.00 – finanšu pratības Jenga. Pieteikties dalībai minētajos pasākumos iespējams SEB bankas mājaslapā 

Mazajiem rīdziniekiem pasākumu sarūpējusi “Swedbank”, kas 23. martā plkst. 11.00 tirdzniecības centrā “Spice” rīko uzdevumu burtnīcas Cīruļu ģimenes piedzīvojumi naudas pasaulē atklāšanu. Uzdevumu burtnīca piemērota bērniem 5–6 gadu vecumā. Tajā, pildot uzdevumus, iespējams izzināt naudas pasauli. Pasākumā varēs piedalīties arī radošajās darbnīcās bērniem.  

  • Pieaugušajiem grāmatas Mana nauda atvēršanas svētki un nodarbība senioriem krāpniecības atpazīšanā 

Finanšu nozares uzņēmums “DelfinGroup” sadarbībā ar Latvijas Senioru kopienu apvienību 20. martā plkst. 14.00 Rīgā, Klosteru ielā 5, rīkos semināru Digitālās prasmes Senioru skolas pasākumu sērijas Naudas prasmes ietvaros. 

Seminārā tiks stāstīts par krāpniecību veidiem, kā arī izspēlētas piecas situācijas, kurās seniori iegūs praktiskas iemaņas krāpniecību atpazīšanā un savu datu aizsargāšanā.  

Savukārt par šī gada Finanšu pratības nedēļas centrālo notikumu tiek uzskatīti Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes asociētās profesores Gunas Ciemlejas grāmatas Mana nauda atvēršanas svētki, kas norisināsies 21. martā plkst. 15.00. Grāmata ir sarakstīta vieglā valodā, sadarbojoties ar Vieglās valodas aģentūru, lai sarežģīti jautājumi būtu saprotami ikvienam. Tajā skartas tēmas, kas saistītas ar naudas pelnīšanu, tērēšanu un uzkrāšanu, iekļauti piemēri, kā analizēt izdevumus, veidot bilanci un budžetu. Grāmata būs pieejama bez maksas digitālā formātā.  

PASĀKUMI TIEŠSAISTĒ  

  • 7.–9. klašu skolēnu viktorīna un seminārs jauniešiem kopā ar vecākiem par nodarbinātību vasarā 

Gan vecākiem, gan jauniešiem noderīgi būs piedalīties tiešsaistes seminārā Skolēnu vasaras nodarbinātība”, kas norisināsies 18. martā plkst. 10.00. Seminārā SIA “Mergera”, kas ir tā rīkotājs, iepazīstinās ar svarīgākajiem darba tiesību aspektiem, nodokļu jautājumiem, kā arī skaidros iespēju piesaistīt finansējumu jauniešu nodarbināšanai vasarā. Lai pieteiktos semināram, jāaizpilda anketa 

21. martā plkst. 11.00 norisināsies Eiropas Banku federācijas viktorīna European Money Quiz” 7.–9. klašu skolēniem, kuras mērķis ir stiprināt skolēnu zināšanas finansēs, matemātikā un kiberdrošībā. Labākās klases skolēni iegūs iespēju pārstāvēt Latviju viktorīnas finālā Briselē. Klase viktorīnai jāpiesaka tās audzinātājam vai pārstāvim, aizpildot anketu. Reģistrācija tiks slēgta 18. martā.  

  • Pasākumi skolotājiem un lauksaimniekiem, skaidrojošs vebinārs ikvienam par vecuma pensijām un diskusija par finanšu plānošanu 

Finanšu pratības nedēļas ietvaros no 18. līdz 22. martam SEB banka un Luminor banka sociālo mediju kontos publicēs noderīgu informāciju par aktuālajām tēmām. Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra sociālo mediju kontos būs iespējams uzzināt noderīgus padomus, kā risināt parādu atmaksas grūtības.  

Skolotāji aicināti apmeklēt semināru Finanšu pratības ABC. Tas “MS Teams” vidē norisināsies 19. martā no plkst. 15.30. Seminārā tiks sniegts ieskats, kā sekmīgi pārvaldīt privātās finanses, sākot ar budžeta plānošanu un uzkrājumu veidošanu.  

Semināra noslēgumā Latvijas Bankas ekonomisti pastāstīs, kā mūsu individuālās darbības veido un ietekmē Latvijas kopējo ekonomikas ainu.  

Pieteikties semināram iespējams līdz 18. marta plkst. 18.00, aizpildot anketu. Skolotāji varēs saņemt apliecinājumu par dalību tajā.  

Paneļdiskusijā Drošības noteikumi investīciju ceļā, kas notiks 20. martā plkst. 15.00, seši nozares eksperti dalīsies zināšanās par aktīvu klasēm, to riskiem un metodēm, kā riskus pārvaldīt.  

Turpretī vienkāršā valodā par valsts pensiju sistēmu un iespēju veidot papildu uzkrājumus vēstīs vebinārā Kā uzkrāt miljonu līdz pensijai?”. Tas norisināsies 21. martā plkst. 16.00. Lai pieteiktos dalībai tajā, jāaizpilda anketa.   

Lauksaimniekiem noderīgi būs piedalīties diskusijā Auglīga finanšu plānošana lauksaimniecībā 22. martā plkst. 11.00. Tajā nozarē iesaistītie apspriedīs jautājumus, kā lauksaimniecībā gudri izmantot finanšu instrumentus, ko lauksaimniekam darīt un ko nedarīt ar Latvijā pieejamajiem finanšu instrumentiem, kā, piemēram, kreditēšanu, apdrošināšanu u. c. Diskusija notiks viena no pasākuma rīkotāja – apdrošināšanas brokeru sabiedrības SIA “INVESTIMUS” – “Facebook” kontā. Klausītājiem būs iespēja uzdot jautājumus.  

Par finanšu plānošanu varēs uzzināt diskusijā Mana nākotne manas finanses, kurā piedalīsies tās rīkotājs, uzņēmums “Fortuna 8”, un izdevniecības “MontMasca” pārstāvis. Diskusija tiešsaistē norisināsies 22. martā plkst. 18.30.  

PASĀKUMI REĢIONOS 

  • Limbažos vērienīgs pasākumu klāsts gan bērniem, gan pieaugušajiem  

Limbažu Galvenajā bibliotēkā sadarbībā ar “Swedbank” plānoti vairāki pasākumi gan bērniem, gan pieaugušajiem.  

19. martā plkst. 17.15 visi pieaugušie aicināti apmeklēt izglītojošu prezentāciju Finanšu drošība digitālajā vidē. Savukārt 20. martā plkst. 10.50 bibliotēkā sāksies pasākums 1.–4. klašu skolēniem Cīruļu ģimenes stāsti”, plkst. 13.40 būs izglītojoša prezentācija 9.–12. klašu skolēniem Tava nauda Tavas iespējas, bet 22. martā plkst. 10.00 bibliotēka aicina uz pasākumu bērniem Mana naudiņa. 

Limbažu novada Staiceles bibliotēkā sadarbībā ar Swedbank 21. martā plkst. 17.00 varēs piedalīties prezentācijā Kā pasargāt savu naudu no krāpniekiem?” 

Turpretī 23. martā plkst. 14.00 Limbažu novada Umurgas bibliotēkā norisināsies informatīva diskusija jauniešiem un pieaugušajiem Naudas gudrība 

Visu nedēļu Limbažu novada Katvaru bibliotēkā būs apskatāma izstāde Finanšu pratības nedēļa 2024 

  • Aizkrauklē informatīvs pasākums par apdrošināšanu un seminārs par jauniešiem aktuālām tēmām 

19. martā Aizkraukles novada Interešu izglītības centrā Finanšu pratības nedēļas ietvaros notiks divi semināri sadarbībā ar Swedbank. 

Plkst. 14.00 seminārs Vērtību apdrošināšana, kurā tiks stāstīts, kāpēc un kādos gadījumos vērts apsvērt dzīvības, mājokļa, auto un ceļojumu apdrošināšanu.  

Plkst. 16.00 seminārs jauniešiem Tava nauda Tavas iespējas. Jaunieši iegūs informāciju par “Swedbank” ISIC kartes iespējām, studiju kredītiem, tiks sniegti padomi, kā nenonākt krāpnieku lamatās, plānot ikdienas budžetu, krāt un investēt.  

  • Jelgavā iespēja apmeklēt piecu nodarbību bezmaksas kursus par personīgo finanšu plānošanu  

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās tālākizglītības iestādē “Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs” 19. martā plkst. 17.30  norisināsies pirmā klātienes bezmaksas kursu Manu personīgo finanšu plānošana nodarbība. 

Kursus veido piecas nodarbības, kuras notiks katru otrdienu (līdz pat 16. aprīlim) no plkst. 17.30 līdz 19.45.  

Kursu tēmas: kā kļūt par sava budžeta pārvaldnieku, kā uzkrāt un ieguldīt gudri, kā veidot “drošības spilvenu”, kā prognozēt pensijas apmēru un kā to palielināt (pensiju fondi, līmeņi u. c.), kā no plašā tirgus piedāvājuma izvēlēties vēlamo apdrošināšanas pakalpojumu.  

Lai pieteiktos kursiem, jāaizpilda anketa 

  • Mērsragā jaunieši aplūkos nodarbinātības tēmu un mācīsies izveidot CV  

19. martā Mērsraga vidusskolā norisināsies seminārs Skolēnu vasaras nodarbinātība, kurā jaunieši tiks informēti par svarīgākajiem darba tiesību aspektiem un nodokļu jautājumiem, kā arī iespēju iesaistīties NVA programmā “Skolēnu vasaras nodarbinātība”. Tāpat varēs piedalīties CV veidošanas meistarklasē, kuru vadīs SIA “Mergera” vadītāja.  

  • Cēsīs uz semināru, kas ilgs visu dienu, aicināti uzņēmumu īpašnieki un vadītāji 

22. martā no plkst. 9.00 Vidzemes koncertzālē norisināsies “Signet Bank” organizētais izglītojošais bezmaksas pasākums uzņēmējiem Kapitāla tirgus akadēmija. Tas piemērots Latvijas uzņēmumu īpašniekiem un vadītājiem, kuri interesējas par finansējuma piesaisti ar kapitāla tirgus instrumentiem. Nozares profesionāļi pasākumā dalīsies ar ieteikumiem: kādās situācijās ir vērts domāt par finansējuma piesaisti kapitāla tirgū, kādi “mājasdarbi” jāveic uzņēmumam, kas vēlas piesaistīt finansējumu kapitāla tirgū, kāds ir finansējuma piesaistes process un cik ilgu laiku tas aizņem, ko sagaida investori, kā maksimāli izmantot kapitāla tirgus priekšrocības uzņēmuma labā.  

Pieteikties pasākumam un iepazīties ar tā programmu iespējams “Signet Bank” mājaslapā 

  • Ādažos vēstīs par aktuālo finanšu krāpšanā 

21. martā plkst. 16.30 Ādažos norisināsies Latvijas Bankas organizētā lekcija Kā aizsargāt savu naudu un atpazīt krāpniekus?”. Tajā par aktuālo finanšu krāpšanā ieskatu sniegs Latvijas Bankas finanšu eksperts Ingus Valtiņš. Lekcijā tiks stāstīts par to, kā darbojas krāpniecība, kāpēc izkrāpto naudu nereti vairs nav iespējams atgūt, kā un kāpēc krāpnieki vervē jauniešus kļūt par naudas mūļiem un kāds sods draud jauniešiem, kļūstot par naudas mūli. Notiekošajam varēs sekot līdzi arī tiešsaistē.  

  • Kaltenē grāmatas Mana naudaatvēršanas svētki 

23. martā plkst. 13.00 Kaltenes bibliotēkā notiks  grāmatas Mana nauda atvēršanas svētki. Grāmata ir sarakstīta vieglā valodā, sadarbojoties ar Vieglās valodas aģentūru, lai sarežģīti jautājumi būtu saprotami ikvienam. Tajā skartas tēmas, kas saistītas ar naudas pelnīšanu, tērēšanu un uzkrāšanu, iekļauti piemēri, kā analizēt izdevumus, veidot bilanci un budžetu. Grāmata būs pieejama bez maksas digitālā formātā.  

PLAŠĀKA INFORMĀCIJA  

Detalizētāk ar visu pasākuma programmu, papildinājumiem, precizējumiem un izmaiņām tajā iespējams iepazīties Latvijas Bankas Naudas skolas tīmekļvietnē 

Latvijas Bankas Naudas skola ir izglītojoša vietne, kas palīdz izprast ekonomikas likumsakarības, piedāvā skatīties filmas un multimedijus par naudas lietām, klausīties raidierakstus, pārbaudīt zināšanas spēlēs un uzdevumos, kā arī piedalīties konkursos un citos interesantos pasākumos. Tajā pieejama  arī skolotājiem noderīga informācija mācību procesa organizēšanai. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI