E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9645
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2016
Liga

Sveiki! Man ir tāda situācija: esmu precējusies ar citas valsts pilsoni, bet laulībā nedzīvojam jau 6 gadus. Un laulība nav šķirta, jo neuzturam vairs nekādu kontaktu. Laulība ir noslēgta ārvalstīs un laulības apliecības man nav. Un šogad piedzima bērniņš ar citu vīrieti. Kas man ir jādara, lai dzimšanas apliecībā būtu ierakstīts īstais tēvs?

A
atbild:
03. jūnijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Šajā gadījumā jāceļ prasība tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu. Apstrīdot paternitātes pieņēmumu, ir jāņem vērā, ka likumdevējs ir noteicis gan laika ierobežojumu, gan personas, kuras paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma149. pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt pats mātes vīrs divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei - divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti.  Šajā gadījumā divu gadu termiņu skaita no bērna piedzimšanas dienas.

Tā kā māte un viņas vīrs dzīvoja šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas, tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna bioloģiskajam tēvam divu gadu laikā no bērna piedzimšanas. Bērns pats var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas.

Vairāk lasiet LV portāla e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu “Paternitātes pieņēmuma apstrīdēšana – dokumenti un izmaksas”.

Kad tiesa pieņem lēmumu par paternitātes pieņēmuma atcelšanu, tiesas spriedums tiek nosūtīts uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana un ieraksts par tēvu anulēts. Savukārt, ja vēlaties, ka bērna dzimšanas apliecībā tiek ierakstīts bioloģiskā tēva vārds, pēc paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanas tiesā Jūs kopā ar bioloģisko tēvu varēsiet doties uz attiecīgo dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi iesniegt pieteikumu par brīvprātīgu paternitātes atzīšanu.

Vēršam uzmanību, ka nenokārtotas saistības ar laulāto var sagādāt juridiska rakstura problēmas arī nākotnē, tāpēc, iespējams, noderīgu informāciju situācijas atrisināšanai radīsiet LV portāla skaidrojumā “Kā izšķirties ar ārzemnieku tiesā”.

Ja laulības apliecība ir nozaudēta, to ir iespējams atjaunot.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas