E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9131
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1
1
1

Psiholoģisku vardarbību ir grūti pierādīt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2016
Marija

Labdien! Lūdzu, palīdziet man atrisināt šādu problēmu. Pirms pāris gadiem nopirku dzīvokli daudzdzīvokļu mājā (dzīvoju viena ar diviem bērniem). Jau pirmajā nedēļā sastapos ar kaimiņa agresiju – viņam traucējot mana mašīna, jo pagalmā viņš izlemjot, kurš drīkst un kurš nedrīkst novietot automašīnas. Pēc agresīvā toņa sapratu, ka auto labāk man pagalmā nelikt, jo kādu rītu varu konstatēt sadurtas riepas vai vēl kaut ko sabojātu. Kopš tā laika savu automašīnu turu pa gabalu no pagalma. Kaimiņš to uztvēra kā iedrošinājumu turpināt psiholoģisku teroru pret mani un maniem bērniem. Pagalmā viņš un viņa ģimene nosaka, kurš drīkst ko darīt. Ja viņam nepatīk, bērni tiek no spēļu laukuma patriekti. Viņa pusaudzis dēls pazemo un apsaukā citus bērnus, kamēr tēvs lepni uz to noskatās. Mana bērna velosipēds kāpņu telpā šim cilvēkam ir iemesls šo riteni vienkārši ņemt un regulāri iesviest pagrabā, jo viņam traucējot. Tieši mūsu ritenis traucē. Viņu pašu dēla ritenis un bērnu rati drīkst tur atrasties, citu iedzīvotāju riteņi drīkst tur atrasties, bet mūsējais traucē. Vienmēr šīs pretenzijas pavada klaji agresīva un citus pazemojoša uzvedība. Acīmredzot šis vīrietis ir nolēmis, ka, ja esmu viena ar bērniem, tad esmu pilnīgi neaizsargāta, jo tiem kaimiņiem, kuriem mājās ir vīrieši, viņš neaizrāda pilnīgi neko. Ir sajūta, ka viņš tausta robežu, cik tālu var ar savu agresiju iet, un vienā dienā viņš var ienākt manā dzīvoklī ar koku un sākt izrēķināties ar mani vai maniem bērniem. Mani bērni jau baidās iet kāpņu telpā, ja tur atrodas šī kaimiņa ģimene. Dēls, kad atgriežas no skolas, kādu brīdi mājās ir viens. Visu laiku dzīvojam bailēs, kāds būs nākamais agresijas izlēciens. Esam noguruši baidīties. Lūdzu, palīdziet saprast, kādas ir manas iespējas izbeigt šo teroru. Labprāt nomainītu dzīvokli, bet nav tādas iespējas. Vai griešanās pašvaldības policijā ar iesniegumu varētu dot kādu rezultātu? Vai policijai uz manu lūgumu aizrādīt kaimiņam ir jāreaģē? (Nu vismaz kāds vīrietis ar šo kaimiņu parunātos. Šādi cilvēki parasti ir gļēvi pret citiem vīriešiem, jo tas nav tas pats, kas uzbrukt sievietei ar bērniem). Vai vispār ir vērts griezties pēc palīdzības policijā? Piedevām, es tā domāju, ka iesniegums man varētu kaut kad vēlāk palīdzēt pierādīt, ka es jau esmu lūgusi palīdzību, ja notiek kaut kas vēl briesmīgāks. Paldies.

A
atbild:
21. martā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Diemžēl policijas palīdzību var lūgt tad, ja tiek pārkāptas kādas likumos noteiktās sabiedriskās kārtības normas, par ko vainīgajai personai pienākas administratīvais sods. Jūsu aprakstītajā situācijā tā ir psiholoģiska vardarbība, kuru grūti, faktiski neiespējami pierādīt.

“Sadzīvē līdzīgas domstarpības parasti dēvē par kaimiņu būšanu. Ja attiecības nav iespējams sakārtot pārrunu ceļā, būs grūti notvert brīdi, kad vardarbīgais kaimiņš, iespējams, arī pārkāpj likumu - piemēram, fiziski aizskarot cilvēkus, un to fiksēt kā pierādījumu huligāniskai rīcībai,” skaidro Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš.

Diemžēl realitātē ir tā, ka policijas palīdzību, lai tā būtu efektīva (un policisti vispār ierastos uz izsaukumu), var izmantot tikai tad, ja Jums vai Jūsu bērniem, vai mantai tiek nodarīts reāls kaitējums. Tādēļ, no otras puses, ja dzīvojamo platību nav iespējams mainīt uz citu vietu, Jums nevajadzētu ļauties pastāvīgām bailēm, tādējādi iedrošinot agresīvo kaimiņu patvaļai, jo tad, kad huligāniskā rīcība patiešām izpaudīsies reālā nodarījumā, policija palīdzēs un varmāka saņems sodu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas