E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6841
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Laulības šķiršana, ja laulātais nedzīvo Latvijā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. martā, 2015
Aļbina

Labdien! Man ir jautājums par laulības šķiršanu. Es kopā ar vīru nedzīvoju jau 4 gadus, viņš pastāvīgi strādā un dzīvo Kanādā. Bērnu nav, kopīgas mantas arī. Vai varam mēs šķirt laulību bez mana vīra klātbūtnes (abi tam piekrītam)? Kādi dokumenti mums ir vajadzīgi? Un cik sastāda valsts nodeva par laulības šķiršanu? Paldies!

A
atbild:
01. aprīlī, 2015
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam

Saskaņā ar Civillikuma 69.pantu laulību var šķirt vai nu tiesā, vai pie notāra. Pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu, laulība šķirama tikai tiesā. Savukārt, ja abi laulātie piekrīt šķirties, tad tas izdarāms pie notāra. Šādā gadījumā abiem laulātajiem jāiesniedz iesniegums par laulības šķiršanu. Turklāt laulības šķiršana pie notāra notiks ātrāk un arī izmaksās mazāk. Ja laulātie vismaz trīs gadus dzīvo šķirti, tiek uzskatīts, ka laulība ir izirusi.

Civilprocesa likuma 236.pants paredz, ka laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Tas nozīmē, ka pie notāra būtu jāierodas gan Jums, gan Jūsu vīram. Savukārt tiesā laulību iespējams šķirt arī bez otras puses piedalīšanās, tomēr tas var prasīt vairāk laika nekā tad, ja piedalās abas puses.

Situācijā, kad viens no laulātajiem pastāvīgi nedzīvo Latvijā, lietā par laulības šķiršanu  iespējams pilnvarot pārstāvi, piemēram, radinieku vai draugu. Pilnvarai jābūt notariāli apliecinātai, kā to paredz Civilprocesa likuma 85.panta pirmā daļa. Šajā pilnvarā jābūt norādei, ka tā ir izsniegta uzrādīšanai laulības šķiršanas lietā. Ja pilnvara uzrakstīta ārzemēs, tai jābūt iztulkotai un notariāli apliecinātai. Tomēr pastāv varbūtība, ka, šķirot laulību pie notāra, notārs pie dokumentu iesniegšanas vēlēsies klātienē satikt Jūsu vīru, bet nākamajā reizē atzīs par pietiekamu pilnvarotās personas klātbūtni. Tādēļ ieteicams iepriekš doties uz konsultāciju pie notāra un visas nepieciešamās nianses noskaidrot.

Šķirot laulību pie notāra, iesniegumam par laulības šķiršanu būs jāpievieno laulības apliecības oriģināls vai dzimtsarakstu iestādes izsniegts izraksts no civilstāvokļa aktu reģistra. MK noteikumu Nr.737 „Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību” 54.punkts paredz, ka atlīdzības takse zvērinātam notāram par laulības šķiršanas lietas vešanu ir 71,14 eiro. Plašāku skaidrojumu, kā laulību izšķirt pie notāra, lasiet rakstā „Kā izšķirt laulību pie notāra”.

Pirms dokumentu iesniegšanas tiesā par laulības šķiršanu jāsamaksā valsts nodeva 142,29 eiro apmērā, kā tas noteikts Civilprocesa likuma 34.pantā. Pēc nodevas samaksāšanas tiesā jāiesniedz laulības šķiršanas prasības pieteikums, tam būs jāpievieno laulības apliecības oriģināls un citi dokumenti. Plašāku skaidrojumu, kā laulību izšķirt tiesā, lasiet rakstā „Laulības šķiršana tiesā”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas