E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6804
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Var prasīt uzturlīdzekļus vismaz minimālajā apmērā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. martā, 2015
Jevgenija

Labvakar! Sakiet lūdzu, esmu precējusies, bet ar vīru nolēmām izšķirties. Kādus alimentus varu no viņa prasīt, ja mums ir 2 bērni, 2 un 8 gadi. Šobrīd nestrādāju. Kam ir jāmaksā par juristi? Paldies!

A
atbild:
14. aprīlī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta piektā daļa noteic, ka katram vecākam neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, ir jānodrošina minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kādu ir noteicis Ministru kabinets. Līdz ar to Jūs varat prasīt alimentus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā, un tas ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu. 

Tā kā no 2015.gada 1.janvāra minimālā mēneša alga Latvijā ir noteikta 360 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī).

Tātad, ņemot vērā iepriekš minēto, Jūs varat prasīt uzturlīdzekļus divus un astoņus gadus vecu bērnu uzturam vismaz 198 eiro apmērā ik mēnesi.

Ja tēva rocība atļauj un Jūs varat pierādīt, ka bērniem ir nepieciešami uzturlīdzekļi lielākā apmērā, varat prasīt uzturlīdzekļus arī lielākā apmērā. Ja prasība tiks izskatīta tiesā, šādā gadījumā nepieciešams iesniegt pierādījumus, kas apstiprina prasības pamatotību. Tiesa, nosakot uzturlīdzekļu apmēru, vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku, tai skaitā arī Jūsu, finansiālo stāvokli.

Tāpat varat tiesā lūgt piedzīt no atbildētāja tiesvedības izdevumus, kas radušiem par jurista pakalpojumiem. Vai šādu prasību tiesa apmierinās, ir atkarīgs no dažādiem apstākļiem. Jebkurā gadījumā mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru tiesa noteikt nevar.

Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu „Alimentus piedzīt lielākā apmērā ir iespējams”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas