E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6631
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Uzturlīdzekļu apmēra samazināšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2015
Megija

Labdien! Sakiet, lūdzu, kādas darbības ir nepieciešanas, lai tēvs pieprasītu alimentu samazināšanu? Maksā vairāk, nekā noteiktais apmērs valstī. Tiesas lēmums tika pieņemts bez viņa klātbūtnes, balstoties uz mātes sniegtajiem dokumentiem 2009.gadā.

A
atbild:
25. martā, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Gadījumā ja apstākļi ir mainījušies un tēvs vairs nespēj nodrošināt uzturlīdzekļu maksājumus līdzšinējā apmērā, viņam ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par piedzīto uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu. Šādā gadījumā personai būs jāpierāda savs prasījums, proti, jāpierāda, ka turpināt maksāt uzturlīdzekļus līdzšinējā apmērā nav iespējams, uzskaitot un iesniedzot pierādījumus argumentiem par viņa mantas stāvokļa pasliktināšanos, ko izraisījusi, piemēram, darba algas samazināšana, vēl viena bērna piedzimšana u.c. 

Tiesa, izskatot lietu par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu, izvērtē visus apstākļus un pierādījumus lietā un lemj par apmēru, kādā piedzenami uzturlīdzekļi.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 26.pantu prasība par piedzīto uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu vai uzturlīdzekļu piedziņas izbeigšanu ceļama rajona (pilsētas) tiesā pēc atbildētāja dzīvesvietas. Atbildētājs šajā gadījumā ir persona, kuram par labu ir taisīts tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu.

Jāuzsver, ka tiesa mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru piedzīt nevar.

Par to, kas tiek ņemts vērā, noteicot uzturlīdzekļu apmēru, vairāk informācijas LV portāla skaidrojumā „Vecāku pienākums uzturēt bērnu – tagad arī samērā ar spējām” un e-konsultācijā „Alimentus piedzīt lielākā apmērā ir iespējams”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas