E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6118
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Par Latvijā piešķirtās pensijas vai pabalsta izmaksu, izbraucot uz ārvalsti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2015
Madara

Labdien! Esmu Latvijas pilsone, bet dzīvoju Anglijā no 2011.gada. Esmu 3.grupas invalīde no bērnības. Pabalsts tika piešķirts uz mūžu. Pabalstu saņēmu līdz 2014.gada decembrim. Šogad netika ieskaitīts. Vēlētos zināt, vai tiešām vairs netiks piešķirta šī invaliditātes pensija dzīvojot šeit UK? Neskatoties uz to, ka šeit es nesaņemu invaliditātes pensiju. Ceru uz jūsu atbildi. Paldies.

A
atbild:
27. janvārī, 2015
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Eiropas Regula Nr.883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu dod iespēju personām, kuras dzīvo ārpus Latvijas, kādā no Eiropas Savienības dalībvalstīm, saņemt Latvijā piešķirto pensiju kārtībā, kādā to nosaka Latvijas Republikas tiesību akti. Tā kā Jūs dzīvojat Anglijā, tad uz Jums tiek attiecināti 2006.gada 27.jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr.542 „Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs”.

Saskaņā ar šo noteikumu 7.punktu personai, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir ārvalsts, Latvijā piešķirtās pensijas turpmākai izmaksai katru gadu no 1.oktobra līdz 15.decembrim jāiesniedz pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu:

personīgi ierodoties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā vai arī nosūtot pa pastu, vai iesniedzot ar pilnvarotās personas starpniecību. Šim pieprasījumam pievieno ne agrāk kā mēnesi pirms iesniegšanas dienas izdotu notariālu apliecinājumu, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs.

Papildus informējam, ja invaliditātes gadījumā ir piešķirts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts, tad izmaksu pārtrauc, ja pabalsta saņēmējs izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī.

Lai iegūtu detalizētu informāciju, kāpēc netiek izmaksāts piešķirtais pakalpojums, Jums jāvēršas jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

VSAA kontaktinformācija atrodama mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas