E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3224
Lasīšanai: 4 minūtes

Jāvēršas vai nu LIAA, vai tiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2013
Marita Rudzīte

Labdien! Kur var griezties sakarā ar tādu lietu kā daudzdzīvokļu mājas renovācijas pretenzijām? Mūsu mājai tika paņemts liels kredīts, bet diemžēl nauda ir aizgājusi nesaprotami kur, renovācija daļēji tikai pabeigta, it kā bija paredzēta logu nomaiņa, balkonu siltināšana, bet nekas netika darīts. Pēc kredīta piešķiršanas mājas iedzīvotājiem tika paziņots, ka logu nomaiņa, balkonu siltināšana nebija paredzēta, kā arī namu apsaimniekotājs izvairās uzrādīt jebkādus dokumentus, kas saistīti ar renovāciju, projektu utt.. Kur var griezties ar šo jautājumu, kas varētu pārbaudīt visu dokumentāciju un visu pārējo, kas saistīts ar šo kredītu, renovāciju, naudas izlietošanu, un visu pārējo, jo mājas iedzīvotāji nav parakstījušies par šo kredītu, paraksti tika viltoti, arī apkures sistēma nav pabeigta, vairāki dzīvokļi vēl ir bez apkures. Strādnieki tika ņemti no ielas, tā saucamie lētie darba spēki, maksāts viņiem tika aploksnēs. Kur griezties ar šādu jautājumu, un kas var palīdzēt šajā lietā? Paldies.

A
atbild:
03. decembrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas (LNĪPA) vadītājs Vitolds Peipiņš pirmām kārtām norāda, ka jautājumā iekļauts pārāk maz informācijas – ir jāzina, kas un kā ēku ir renovējis. „Ja ēkas renovācijā izmantoti Eiropas fonda līdzekļi un atbildīgā persona, kas nodarbojas ar renovāciju, nesniedz dzīvokļu īpašniekiem nekādu informāciju, viņi var vērsties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA) un iegūt informāciju par attiecīgo projektu. Ja apsaimniekotājs, kas nodarbojas ar renovāciju, to darījis par saviem līdzekļiem, tad gadījumā, ja viņš nedod informāciju, ir tikai viens ceļš ejams – uz tiesu, kur arī tiks pieprasīti visi ar renovācijas procesu saistītie dokumenti.

Dzīvokļa īpašniekiem ir tiesības pieprasīt dokumentus, kas pamato attiecīgos izdevumus; ja tos neuzrāda, īpašniekam nav jāmaksā. Taču tā nevar turpināties bezgalīgi, ir jāiesniedz prasība tiesā. Jo vairāk tādēļ, ka no jautājuma var secināt, ka dzīvokļu īpašnieki, iespējams, lēmumu par renovāciju atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma prasībām nemaz nav pieņēmuši.

Ja apsaimniekotājs pats ir ieguldījis naudu apšaubāmas kvalitātes projektā, iespējams, ņemot bankas kredītu, tā ir apsaimniekotāja paša problēma. Taču dzīvokļu īpašniekiem būtu jāiegaumē – viņi ir īstenais mājas īpašnieks, un apsaimniekotājs rīkojas ar viņu īpašumu un naudu. Tādēļ pastāvīgi ir jāseko, kas un kā šo naudu izlieto, it īpaši tādā lielā projektā kā ēkas siltināšana. Taču šo kontroli var īstenot tad, ja dzīvokļu īpašnieku kopība ir pārņēmusi māju savā pārvaldībā un izveidojusi biedrību vai citu nodibinājumu, kas pilnvaro pārvaldnieku veikt noteiktus uzdevumus un to izpildi kontrolē.”

Jautājums nav vienkāršs, taču tas ir jārisina. Lai precīzi noskaidrotu, kā tālāk rīkoties, dzīvokļu īpašniekiem (ja projektā nav izmantots Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums) ir jāvēršas pēc konsultācijas pie jurista, padomu vai prasīt arī LNĪPA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas