E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1586
Lasīšanai: 2 minūtes

Kapitālsabiedrības likvidācijas procesam nav noteikts termiņš

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2012
Oskars Silis

Par uzņēmuma likvidāciju. Komerclikumā ir noteikts, ka pēc kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņa beigām (3 mēneši) likvidators sastāda sabiedrības likvidācijas sākuma finanšu pārskatu. Bet nav noteikts beigu termiņš, kad jāsastāda sabiedrības likvidācijas sākuma finanšu pārskats. Vai tas nozīmē, ka likvidācijas sākuma finanšu pārskats var būt arī pēc 4 vai 5 mēnešiem?

A
atbild:
12. novembrī, 2012
Tieslietu ministrija
Sigita Vasiļjeva, sabiedrisko attiecību speciāliste

Vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Komerclikuma XIV sadaļu kapitālsabiedrības likvidācijas procesam kopumā nav noteikts termiņš. Proti, likvidācijas pabeigšanai nav noteikti termiņi. Arī Komerclikuma 326.pants nosaka tikai minimālos termiņus, kas nepieciešami kreditoru aizsardzībai, proti, pēc kreditoru prasījumu pieteikšanas termiņa beigām likvidators sastāda sabiedrības likvidācijas sākuma finanšu pārskatu. Saskaņā ar Komerclikuma 324.panta trešo un ceturto daļu kreditoru pieteikšanās termiņš ir vismaz trīs mēneši, bet, ja sabiedrībai nav zināmu kreditoru, tad pieteikšanās termiņš var būt arī ne īsāks par vienu mēnesi.

Ņemot vērā minēto, likvidācijas sākuma finanšu pārskata sastādīšanai nav noteikts beigu termiņš un to var sastādīt arī vēlāk. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Komerclikuma 322.panta pirmo daļu likvidatoram ir visas valdes un padomes tiesības un pienākumi, kas nav pretrunā ar likvidācijas mērķi, t.sk. likvidatoram savi pienākumi jāpilda kā krietnam un rūpīgam saimniekam, un likvidators ir atbildīgs par savas vainas dēļ nodarītajiem zaudējumiem (Komerclikuma 169. un 333.pants).

Līdz ar to, ja likvidators nepamatoti kavēsies ar likvidācijas darbību veikšanu (tajā skaitā ar likvidācijas sākuma finanšu pārskata sastādīšanu), tad viņam var iestāties civiltiesiskā atbildība par likvidējamai sabiedrībai, tās kreditoriem vai tās dalībniekiem (akcionāriem) iespējamo nodarīto kaitējumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas