E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32291
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai ārvalstīs neprecētu vecāku bērnam Latvijas pasē var tikt ierakstīts dubultuzvārds

J
jautā:
06. aprīlī, 2024
Lauma

Labdien! Vēlos noskaidrot, kāds uzvārds tiks ierakstīts Latvijas pasē Nīderlandē dzimušam Latvijas pilsonim, ja vecāki (latviete un itālis) nav precējušies, katram ir savs uzvārds un Nīderlandes dzimšanas apliecībā tiks ierakstīts dubults uzvārds. Vai, piesakot Latvijas pasi bērnam, var izvēlēties dubultu uzvārdu? Vai uzvārdu secību var mainīt, vai arī secībai ir jābūt kā dzimšanas apliecībā?

A
atbild:
15. aprīlī, 2024
Tieslietu ministrija
Dzimtsarakstu departaments

No jautājuma izklāsta var izdarīt pieņēmumu, ka bērna dzimšanas fakts vēl nav reģistrēts, proti, bērna dzimšana (attiecīgi arī dzimšanas fakta reģistrēšana) paredzama Nīderlandē.

Kārtību, kādā Latvijas pilsonim ārvalstīs dzimušu bērnu reģistrē par Latvijas pilsoni, nosaka Pilsonības likums un Ministru kabineta noteikumi Nr. 974 “Kārtība, kādā personu reģistrē par Latvijas pilsoni”.

Atbilstoši šiem normatīvajiem aktiem iesniegumu personas reģistrēšanai par Latvijas pilsoni un tam pievienotos dokumentus izskata Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Iesniedzot PMLP iesniegumu par ārvalstīs dzimuša bērna reģistrēšanu par Latvijas pilsoni, iesniegumā jānorāda arī bērna personvārds latviešu valodā un vienlaikus iesniedzams bērna dzimšanu apliecinošs dokuments (dzimšanas apliecība vai izraksts no dzimšanas reģistra). Ziņas par bērnu Fizisko personu reģistrā tiek iekļautas, pamatojoties uz vecāku iesniegumu un dzimšanas faktu apliecinošu dokumentu.

Attiecīgi, ja atbilstoši ārvalsts tiesiskajam regulējumam, reģistrējot bērna dzimšanas faktu, bērna dzimšanas reģistra ierakstā var tikt ierakstīts dubultuzvārds, tad šāds uzvārds tiks norādīts arī Fizisko personu reģistrā, tajā iekļaujot ziņas par bērnu, un secīgi arī Latvijas pilsoņa pasē.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka saskaņā ar Valsts valodas likuma 19. pantu personvārdus atveido saskaņā ar latviešu valodas tradīcijām un raksta atbilstoši spēkā esošajām literārās valodas normām.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 114 “Noteikumi par personvārdu rakstību un lietošanu latviešu valodā, kā arī to identifikāciju” 3. nodaļā noteikts, ka citvalodu cilmes personvārdu latviešu valodā atveido iespējami tuvu to izrunai oriģinālvalodā, kā arī ievērojot atveides (cittautu vārdu un uzvārdu rakstīšana latviešu valodā atbilstoši citvalodu īpašvārdu atveides noteikumiem) tradīcijas. No citām valodām pārņemtos personvārdus latviešu valodā atveido lokāmā un personas dzimumam atbilstošā vīriešu dzimtes vai sieviešu dzimtes formā. Vārda un uzvārda atveidi veic PMLP, iekļaujot ziņas par personu Fizisko personu reģistrā.

Papildus norādām, ka saskaņā ar Valsts valodas likuma 19. panta otro daļu pasē papildus vārdam un uzvārdam, kas atveidots atbilstoši spēkā esošajām latviešu valodas normām, var tikt norādīta personas vārda un uzvārda oriģinālforma latīņalfabētiskajā transliterācijā, ja bērna vecāki to vēlas un var to apliecināt dokumentāri.

Plašāku informāciju par kārtību bērna reģistrēšanai Latvijas pilsonībā var iegūt vēršoties PMLP: e-pasta adrese: pskn@pmlp.gov.lv, tālrunis +371 67209400.

Savukārt neskaidrību gadījumā, lai pārliecinātos par bērna vārda un uzvārda atveidi latviešu valodā, iespējams sazināties ar Latviešu valodas aģentūru: valoda.lv, tālrunis +371 67225879, e-pasta adrese: konsultacija@valoda.lv. Var izmantot arī Latviešu valodas aģentūras izveidoto lietotni Citvalodu personvārdu atveide latviešu valodā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas