E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14275
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
6
6

Pieaugot vispārējam pensijas vecumam, pieaug arī ātrākas pensionēšanās vecums

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. aprīlī, 2018
Einārs

Labdien! Ir jautājums. Esmu dzimis 1961. gadā. Darba stāžs 39 gadi. Viens no darba kolēģiem saka – tā kā esmu piecu bērnu tēvs, tad varu 57 gadu vecumā iet pensijā. Kā tur ir? Paldies!

A
atbild:
17. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jā, likumā “Par valsts pensijām” noteikts, ka bērna vecāks, kura apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem, 5 gadus ātrāk var pieprasīt vecuma pensiju, ja laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ne mazāk kā astoņus gadus ir aprūpējis piecus vai vairāk bērnu.

Vispārējais pensijas vecums katru gadu palielinās par 3 mēnešiem – līdz 2025. gada 1. janvārī tas būs 65 gadi. Šogad tas ir 63 gadi un 3 mēneši. Vispārējā pensijas vecuma palielināšanās, protams, ietekmē arī ātrākas pensionēšanas termiņus.

Jūs nevarat doties pensijā 57 gadu vecumā, bet tikai tad, kad līdz valstī ar likumu noteiktajam pensijas vecumam būs palikuši pieci gadi.

Tie, kuri ir dzimuši 1961. gadā no janvāra līdz jūnijam, piecus gadus ātrāk pensijā varēs doties, kad būs sasniegti 58 gadi un seši mēneši. Tiem, kuri dzimuši 1961. gadā no jūlija līdz decembrim, tiesības uz pensiju piecus gadus ātrāk būs 58 gadu un 9 mēnešu vecumā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas