E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13831
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Zemes nomas maksa par lietošanu un nekustamā īpašuma nodoklis

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2018
Kaspars Kokins

Labdien! Man pieder dzīvoklis Rīgā. Ar Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisiju man ir zemes nomas līgums. Līguma punktā 3.1. ir rakstīts: “Nomas maksa par zemes gabala lietošanu tiek noteikta nekustamā īpašuma nodokļa likmes apmērā gadā no zemes gabala kadastrālās vērtības.” Tik tālu viss ir saprotami un pieņemami. Bet vai mans pienākums ir ik gadu maksāt nekustamā īpašuma nodokli Rīgas domes pašvaldības ieņēmumu pārvaldei 1,5% apmērā no kadastrālās vērtības? Šobrīd sanāk, ka esmu Rīgas domes ķīlnieks, maksājot vienu un to pašu 2 reizes gadā. Paldies par atbildi!

A
atbild:
21. februārī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nekustamā īpašuma nodoklis un nomas maksa ir divi atšķirīgi maksājumi, tādēļ Jūs nemaksājat “vienu un to pašu”.

Ja zeme ir īpašumā, tad tās īpašnieks maksā tikai nekustamā īpašuma nodokli. Ja zeme pieder citai personai, par tās lietošanu jebkuram lietotājam ir jāmaksā nomas maksa, kā arī nekustamā īpašuma nodoklis, kas ir ar nodokļu likumu noteikts maksājums.

Ja dzīvokļu privatizācijā vienlaikus ir privatizētas vai vēlāk izpirktas arī daudzdzīvokļu mājai piesaistītā zemes gabala domājamās daļas, dzīvokļa īpašnieks maksā tikai nekustamā īpašuma nodokli par zemi. Ja zeme nav izpirkta, tātad tā ir piešķirta lietošanā (nomā), un nomnieka pienākums ir maksāt nomas maksu.

Daudzas privatizētās daudzdzīvokļu mājas atrodas uz citām privātām personām piederošas zemes, tā ir dalītā īpašuma situācija. Tādā gadījumā zemes īpašnieks dzīvokļu īpašniekiem var noteikt zemes nomas maksu pat līdz 5% no zemes kadastrālās vērtības.

Dzīvokļa īpašuma likums (10. pants) paredz dzīvokļu īpašnieku pienākumu maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, kā arī maksāt uz dzīvokļa īpašumu attiecinātos nodokļus.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas