E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13036
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas

Par prognozējamo pensijas apmēru un izdienas pensiju

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2017
Maris

Labdien! Man ir skaidrība par to, kā jāmaksā nodokļi jūrniekiem, bet jautājums ir par to, kā es varētu aprēķināt jūrnieka iespējamās pensijas apmēru. Kā ir ar izdienas pensiju, jo jūrnieks kā profesija arī iekļaujas šajā grupā?

A
atbild:
24. oktobrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz pensiju nosaka, to piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pamatojoties uz personas individuālajiem datiem un dokumentiem. Tāpēc prognozētās pensijas apmēru varat noskaidrot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, jebkurā tās nodaļā. 

Speciālie izdienas pensiju likumi neparedz šādu pensiju jūrniekiem.

Taču  atsevišķos amatos un profesijās strādājušajiem, tostarp jūrniekiem, izdienas pensiju piešķir saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru padomes 1992. gada 26. marta lēmumu  Nr. 104 un Nolikumu par izdienas pensijām, ja ir ievēroti vairāki nosacījumi, tostarp – profesijā, kas dod tiesības uz izdienas pensiju, līdz 1999. gada 1. janvārim ir nostrādātas trīs ceturtdaļas no Nolikumā par izdienas pensijām noteiktā laika.

Likuma “Par valsts pensijām” Pārejas noteikumu 12. punkts paredz, ka ar 1999. gada 1. janvāri pārtrauc apdrošināšanas stāža noteikšanu, kas dod tiesības uz izdienas pensiju saskaņā ar Ministru padomes 1992. gada 26. marta lēmumu Nr. 104 “Par izdienas pensijām” (Nolikumu par izdienas pensijām).

Ja tiek noteiktas tiesības uz izdienas pensiju, to piešķir un aprēķina saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” un Nolikumu par izdienas  pensijām, ņemot vērā pensijas pieprasītāja:

  • uzkrāto pensijas kapitālu laikā no 1996. gada 1. janvāra līdz pensijas piešķiršanas mēnesim;
  • vidējo apdrošināšanas iemaksu algu laikā no 1996. gada līdz 1999. gadam (ieskaitot);
  • apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam.

Tātad jautājumā par tiesībām uz izdienas pensiju jūrniekam svarīgi ir vairāki nosacījumi. Vai Jums ir tiesības uz izdienas pensiju, kādi ir nepieciešamie dokumenti, arī to noskaidrosiet VSAA.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas