E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12590
Lasīšanai: 3 minūtes

Par maternitātes un vecāku pabalstu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. augustā, 2017
Ilona

Man interesē kā tiks aprēķināti pabalsti, ja man ar pirmo bērnu beigsies bērna kopšanas atvaļinājums un pēc 3 mēnešiem būs jāiet dekrētā ar otro?

A
atbild:
20. augustā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja esat darba ņēmēja (tātad sociāli apdrošināta), tad Jums būs tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu. Pabalstu apmērs tiek noteiks no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms apdrošināšanas gadījuma - tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību un tā mēneša, no kura piešķirts vecāku pabalsts.  

Maternitātes pabalsts

Ja noteiktajā 12 mēnešu perioda daļā bijāt bērna kopšanas atvaļinājumā un šajā periodā arī atsāksiet strādāt, tad vidējo iemaksu algu maternitātes pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās no ienākumiem, kuri gūti, atsākot strādāt pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Savukārt, ja visā 12 mēnešu periodā iemaksu alga jeb ienākumi, no kuriem jāveic sociālās apdrošināšanas iemaksas, nav bijuši pārejošas darbnespējas, bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dēļ, tad vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem, paredzot iespēju atkāpties 32 kalendāra mēnešu periodā pirms mēneša, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums.

Vecāku pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" un uz šī likuma pamata izdotajiem Ministru kabineta 1998.gada 28.jūlija noteikumiem Nr.270. "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība".

Noteikumi paredz - ja, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna, vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu.

Pabalstu nosacījumus un aprēķināšanu konkrētā situācijā, kas pamatota ar Jūsu datiem, varat noskaidrot, rakstot uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras konsultāciju e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas