E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12056
Lasīšanai: 3 minūtes

Galvotājam ir tiesības saņemt informāciju par aizņēmumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. maijā, 2017
Aija

Kādas ir galvotāja tiesības? Galvenais kredītņēmējs izgājis maksātnespēju, banka vēršas pie galvotāja, taču nosauc summu, neatšifrējot to. Vai galvotājam nav tiesību uzzināt, kā summa rodas, cik nomaksāts pēc grafika, cik MN laikā. Vai nedublējas garantijas par īpašumu – bija gan ķīlas līgums, gan galvotājs? Aizņemtā summa ir atmaksāta visos šajos procesos, runa ir par bankas nedabūtajiem procentiem. Vai galvotājam nekādu tiesību nav? Pat ne uzzināt, kā rodas konkrētā summa?

A
atbild:
06. jūnijā, 2017
Una Medne
juriste

Ņemot vērā, ka esat galvotājs, kas ar savu galvojumu garantēja kreditoram, ka saistību jeb kredīta nenomaksas gadījumā no aizņēmēja puses kreditors no Jums varēs pieprasīt kredīta atmaksu, tad Jums ir tieši tādas pašas tiesības kā pamataizņēmējam.  Proti,  tiesības pieprasīt un iegūt informāciju no kreditora par parāda izcelšanos ar atšifrētu parādu pa pozīcijām (kāda daļa no parāda ir neatmaksātā kredīta pamatsumma, nesamaksātie procentu maksājumi, soda sankcijas un citi neizpildītie maksājumi) un par kādu periodu parāds ir izveidojies. Kreditoram nav tiesību Jums liegt šādu informāciju, pretējā gadījumā Jums ir tiesības savu interešu aizstāvībai griezties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā.

Galvojuma tiesības un ķīlas tiesības pēc savas būtības ir diezgan tuvas savai būtībai – tās nodrošina kreditora interešu aizstāvību kredītsaistību nenomaksas gadījumā no aizņēmēja puses. Ķīlas tiesības nodrošina, ka kredītsaistību neizpildes gadījumā kreditors varēs realizēt ķīlas objektu, tādā veidā iegūstot visu vai daļu no kredīta summas, ko tas bija nodevis lietošanā aizņēmējam, turpretī galvojums ir kā garantija, kas tiek dota kā solījums kreditoram, ka aizņēmējs atmaksās tam izsniegto kredītu. Ja aizņēmējs to neveic, kreditoram ir tiesība šā kredīta atmaksu prasīt no galvotāja.

Jums var ieteikt komunikāciju ar kreditoru veidot rakstiskā (e-pasta vai pasta vēstuļu) formātā.  Tādā veidā iespējams izvairīties no pārpratumiem un nepilnīgas informācijas saņemšanas. Ja arī, sazinoties rakstveidā, neizdodas gūt Jums nepieciešamo informāciju, tad varat griezties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā un lūgt tā viedokli par kreditora īstenoto komercpraksi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas