E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11984
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja ir bērns invalīds, atvaļinājums pienākas vasarā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. maijā, 2017
Zane

Labdien! Šodien mani atlaida no darba, strādāju no 20.01.2017. līdz 16.05.2017., aizvietoju kolēģi. Kolēģe aizgāja pensijā. Direktore, nezinot to, ka man pienāktos atvaļinājums pēc mēneša, pasteidzās un iesniedza grāmatvedībā atvaļinājuma kompensāciju. Turklāt direktore solīja, ka mani darbā pieņems uz nenoteiktu laiku no 23.05.2017. Tas nozīmē, ka man atvaļinājums pienāksies tikai pēc 6 mēnešiem? Kopju bērnu invalīdu, viņam vasarā ir brīvlaiks. Ko es varu darīt/pieprasīt savā un bērna labā? Ar cieņu!

A
atbild:
23. maijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līgums, kas ir noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas norādītajā termiņā, ja vien puses nevienojas par citiem nosacījumiem.  Izbeidzot darba attiecības, darba devējam darbiniekam pēdējā darbdienā ir jāizmaksā visas summas, kas tam no darba devēja pienākas, tostarp arī neizmantotā atvaļinājuma kompensācija atbilstoši nostrādātajam laikam. Izvērtējot situācijas aprakstu, darba devējs, izmaksājot Jums atvaļinājuma kompensāciju, ir rīkojies atbilstoši Darba likuma regulējumam.

Ja Jums ar darba devēju ir vienošanās par darba attiecību nodibināšanu, sākot ar 23. maiju, tad tās tiks noformētas, slēdzot jaunu darba līgumu.

 Darba likuma 150. panta piektā daļa paredz, ka darbiniekam, kurš ir jaunāks par 18 gadiem, un darbiniekam, kuram ir bērns līdz triju gadu vecumam vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums piešķirams vasarā vai pēc viņa vēlēšanās jebkurā citā laikā.

Savukārt 151. panta pirmās daļas 1. punkts paredz Jums tiesības uz papildatvaļinājumu trīs darba dienu apmērā : darbiniekiem, kuru aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu vecumā līdz 16 gadiem vai bērns invalīds līdz 18 gadu vecumam, piešķir ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu trīs darba dienas.

Pamatojoties uz minētajiem pantiem, Jums ir tiesības darba devējam lūgt atvaļinājuma piešķiršanu vasarā, kā arī izmantot papildatvaļinājumu par bērnu.

Vairāk informācijas iegūsiet skaidrojumā Vecāku iesības uz papildatvaļinājumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas