E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11574
Lasīšanai: 2 minūtes

Pabalsta aprēķinā ņem vērā arī sociālo apdrošināšanu mikrouzņēmumā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2017
Normunds

Šobrīd vienlaicīgi esmu gan algots darbinieks parastā uzņēmumā, gan darbinieks mikrouzņēmumā –  zaudējot darbinieka statusu abos gadījumos vienlaicīgi, kādā veidā tiek aprēķināts bezdarbnieka pabalsts? No abu darbavietu kopējām sociālajām iemaksām?

A
atbild:
13. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem tiek veiktas iemaksas bezdarba gadījumam. 

Vidējo iemaksu algu aprēķina no iemaksu algas par 12 mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā iegūts bezdarbnieka statuss.

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

  • no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot, pabalstu piešķir 50% no vidējās iemaksu algas;
  • no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot – 55% no vidējās iemaksu algas;
  • no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot – 60% no vidējās iemaksu algas;
  • 30 gadi un vairāk – 65% no vidējās iemaksu algas.

Mikrouzņēmumu nodokli (MUN) maksājošā mikrouzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināms, sākot ar dienu, kad viņš ieguvis mikrouzņēmumu nodokli maksājošā mikrouzņēmuma darbinieka statusu. MUN likmē iekļauts arī sociālās apdrošināšanas maksājums, kas nonāk valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā. Tā ir maza summa, salīdzinot ar to, kādu maksā vispārējo darbaspēka nodokļu maksātājs.

Aprēķinot pabalstu, ņem vērā gan iemaksu algu (bruto algu) uzņēmumā, kurš ir maksājis vispārējos nodokļus, gan iemaksu objektu, kas ir veidojies kā mikrouzņēmuma darbiniekam.

Mikrouzņēmumā strādājošajiem vidējo iemaksu objektu rēķina pēc formulām (ņem vērā mikrouzņēmuma apgrozījumu, darbinieku skaitu, darbinieka algu).

Kā nosaka iemaksu objektu, kuru ņem vērā pabalstu aprēķinā, varat izlasīt LV portāla skaidrojumā “Mikrouzņēmumu nodoklis un sociālā apdrošināšana”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas